Steamed buns med lam er en genial måte å bruke opp restene fra påskelammet på. De dampede bollene kan også fylles med det du har av restekjøtt og grønnsaker. Det blir så godt!
Nå som vi har mye ekstra tid og masse kjøtt igjen fra lammelåret vi stekte i påsken, synes vi det var perfekt å lage steamed buns. De tar litt tid å lage, men det meste er hevetid, og de er verdt ventingen.
Steamed buns er dampede kinesiske boller eller brød, som er ekstremt saftige og myke. Har du dampovn, kan du dampe dem på bare få minutter. De kan også dampes på rist i en kjele eller i stekeovn over en langpanne med vann.
Oppskriften nedenfor gir 12 boller som er nok til fire personer. Vi pleier å lage dobbel porsjon og fryse ned de vi ikke spiser. Da varmer vi dem opp igjen i dampovnen i 5 minutter på full damp.
Steamed buns med lam
Følg oppskriften på steamed buns nedenfor. Mens bollene hever den siste gangen, varmer du restene av lammekjøttet i en stekepanne og kutter opp grønnsakene du vil ha. Vi brukte gulrotstrimler og salat.
Til fire personer trenger du ca 400 g restekjøtt. Stek gjerne litt løk eller purre sammen med kjøttet. Om du vil ha litt ekstra smak, kan du tilsette 3 ss hoisinsaus, 4 ss soyasaus og en skvis med lime i stekepannen og smake til med salt og pepper.
Hold fyllet varmt mens du damper bollene. Fyll bollene med grønnsaker, kjøtt og ha gjerne litt barbecuesaus over. Server og nyt!
Steamed buns er en favoritt hos oss! De dampede kinesiske bollene blir supersaftige. Vi bruker dampovn, men de kan også dampes i kjele eller vanlig ovn.

Steamed buns lager du ved å først blande alle de tørre ingrediensene i en bolle. Smelt den melkefrie margarinen i en kjele. Tilsett det melkefrie alternativet og varm blandingen opp til rundt 40 grader. Hell blandingen over i bollen og elt i en kjøkkenmaskin til en smidig deig. Dekk bollen og la deigen heve i ca. en time til den har dobbel størrelse.
Del deigen i 12 emner på 40-45 gram og trill små boller. Legg bollene på et brett og dekk dem med plastfolie. La dem heve til dobbel størrelse, det tar ca 30 minutter.
Kjevle ut bollene til de blir litt ovale. Pensle overflaten på bollene med litt olje og brett dem sammen med den smurte siden inn. Legg de brettede bollene på et brett dekket med bakepapir. Dekk igjen med plast og hev til dobbel tykkelse, det vil ta ca. 30 minutter. Du kan med fordel bruke heveprogrammet på stekeovnen til å heve bollene denne siste gangen.
Når bollene har fått dobbel størrelse, er de klare til å dampes. Om du har dampovn, setter du den på full damp. Når ovnen er blitt varm, setter du inn brettet med bollene og lar dem dampe i 7-8 minutter.
Har du ikke dampovn kan du bruke en kjele med kokende vann, som du putter en potetrist eller bambuskurv i. Pass på at vannet ikke kommer over risten. Legg 6 boller oppå risten og la dem dampe i ca 12 minutter. Deretter damper du de resterende 6 bollene.
Alternativt setter du en langpanne med vann nederst i ovnen og setter ovnen på 100 grader. Når vannet damper setter du inn brettet med bollene. Da vil det ta rundt 30 minutter å dampe dem. Uansett blir det kjempegode supersaftige boller.
Bollene bør serveres varme. Her har vi fylt dem med rester av lammekjøtt, stekt purre, gulrotstrimler, salat og barbecuesaus. Men du kan også fylle dem med ribberester, kylling eller pulled pork og ha på det du ønsker av grønnsaker og saus. Det blir så saftig og godt!
Ingredienser
Fremgangsmåte
Steamed buns lager du ved å først blande alle de tørre ingrediensene i en bolle. Smelt den melkefrie margarinen i en kjele. Tilsett det melkefrie alternativet og varm blandingen opp til rundt 40 grader. Hell blandingen over i bollen og elt i en kjøkkenmaskin til en smidig deig. Dekk bollen og la deigen heve i ca. en time til den har dobbel størrelse.
Del deigen i 12 emner på 40-45 gram og trill små boller. Legg bollene på et brett og dekk dem med plastfolie. La dem heve til dobbel størrelse, det tar ca 30 minutter.
Kjevle ut bollene til de blir litt ovale. Pensle overflaten på bollene med litt olje og brett dem sammen med den smurte siden inn. Legg de brettede bollene på et brett dekket med bakepapir. Dekk igjen med plast og hev til dobbel tykkelse, det vil ta ca. 30 minutter. Du kan med fordel bruke heveprogrammet på stekeovnen til å heve bollene denne siste gangen.
Når bollene har fått dobbel størrelse, er de klare til å dampes. Om du har dampovn, setter du den på full damp. Når ovnen er blitt varm, setter du inn brettet med bollene og lar dem dampe i 7-8 minutter.
Har du ikke dampovn kan du bruke en kjele med kokende vann, som du putter en potetrist eller bambuskurv i. Pass på at vannet ikke kommer over risten. Legg 6 boller oppå risten og la dem dampe i ca 12 minutter. Deretter damper du de resterende 6 bollene.
Alternativt setter du en langpanne med vann nederst i ovnen og setter ovnen på 100 grader. Når vannet damper setter du inn brettet med bollene. Da vil det ta rundt 30 minutter å dampe dem. Uansett blir det kjempegode supersaftige boller.
Bollene bør serveres varme. Her har vi fylt dem med rester av lammekjøtt, stekt purre, gulrotstrimler, salat og barbecuesaus. Men du kan også fylle dem med ribberester, kylling eller pulled pork og ha på det du ønsker av grønnsaker og saus. Det blir så saftig og godt!