Har du lyst å lage melkefrie fastelavnsboller? Da anbefaler vi deg å prøve denne oppskriften. Bollene blir ekstra gode og «kremfløten» vi bruker kan piskes helt stiv og er nøytral og god på smak. Melkeallergi er ingen hindring for fantastisk gode fastelavnsboller!

Saftige melkefrie fastelavnsboller

For at bollene skal bli ekstra saftige, har vi brukt tangzhong-metoden. Det betyr bare at du lager en jevning først som du varmer opp og kjøler ned før du blander den med resten av deigen. Dette gjør at deigen kan holde på mer væske, og dermed blir bollene supersaftige og holder seg ferske lenger.

Vi leste først om bakemetoden tangzhong på den inspirerende bloggen til Elin (krem.no) og hadde lyst til å prøve ut metoden på melkefrie boller også. Konklusjonen er klar: dette ble utrolig gode og saftige boller! Tangzhong-boller uten melk er også veldig enkle å lage.

Perfekt pisket melkefri krem

Som alternativ til kremfløte brukte vi Gryr Til Matlaging med litt vaniljesukker i, det synes vi ble veldig godt. Kremen kan piskes helt stiv og holder fasongen i flere dager. Merk at Gryr Til Matlaging kan inneholde spor av melk. Du kan også bruke andre melkefrie kremfløter.

For å få en perfekt pisket melkefri krem til fastelavnsboller, er det best at fløte-erstatningen du bruker er kald før du starter. Vår erfaring er også at melkefrie kremfløte-erstatninger må piskes litt lenger for at kremen skal bli ordentlig stiv, enn kremfløte må. Ikke alle holder fasongen like godt over tid, men de fleste smaker veldig godt og vil egne seg til fastelavnsboller.

Har du forresten hørt folk snakke om at kremen ikke blir stiv når de pisker den på sommeren? Det er fordi kuene drar på beitet på sommeren og da får annet fôr. Dette påvirker melken og gir utslag på hvor lett det er å piske fløten stiv. En av fordelene med å unngå kumelk og melkeprodukter, er at du slipper dette problemet! Melkefrie alternativer til kremfløte har de samme egenskapene hver dag hele året. Man må ta med seg de positive sidene ved melkeallergi også 🙂

VanskelighetsgradEnkel

Fastelavnsboller uten melk er like gode som boller med melk! Og melkefrie fastelavnsboller lager du lett med denne oppskriften.

Del

Melis på fastelavnsbolle uten melk

Tidsbruk (ca)3 timer 20 minutter

Jevning
 40 g hvetemel
 200 g vann(eventuelt mandeldrikk, havredrikk eller annet melke-alternativ)
Bolledeig
 450 g hvetemel
 90 g sukker
 20 g gjær
 175 g vann(eventuelt mandeldrikk, havredrikk eller annet melke-alternativ)
 75 g nøytral olje(eventuelt margarin i terninger som tilsettes etter ca. 10 min av eltingen)
 10 g kardemomme
 3 g salt
Tilbehør
 3 dl Gryr Til Matlaging(eller annet alternativ til fløte)
 1 ss vaniljesukker
 syltetøy(etter smak)
 melis(til å drysse på toppen)

Jevningen
1

Fastelavnsboller uten melk kan du lage på flere måter. Vi synes tangzhong-metoden gir de saftigste bollene. Det eneste du må gjøre i tillegg til vanlig er å først lage en jevning. Den lager du slik:

Bland sammen hvetemel og væske til en jevning som du varmer forsiktig opp til kokepunktet mens du rører godt. Den vil tykne etter hvert mens du varmer den. La den deretter kjøle seg ned til romtemperatur.

Denne jevningen gjør at bollene blir ekstra saftige. Når jevningen varmes opp kan nemlig deigen ta opp mer væske. Metoden kalles tangzhong.

Slik ser jevningen til tangzhong-boller uten melk ut

Bolledeigen
2

Ha alle ingrediensene i bakebollen sammen med jevningen og elt deigen godt på middels fart i ca 20 minutter. I starten vil deigen virke veldig klissete, men det er normalt. Etter hvert som du elter vil den ta opp mer væske og på slutten vil den slippe bollen.

De siste fem minuttene av eltingen kan du gjerne sette opp farten til maksimal innstilling på kjøkkenmaskinen. Når deigen er ferdigeltet skal du kunne dra den til en lang, tynn og gjennomsiktig hinne uten at den revner.

Deigen må eltes godt.

3

Dekk til bakebollen med en stor tallerken eller lignende og la deigen heve seg til dobbel størrelse, gjerne i romtemperatur.

Utbaking
4

Når deigen er ferdig hevd, ha litt mel på benken. Det kan være lurt å dele deigen i biter som du veier, så du får like store boller som blir ferdigstekte samtidig. Til fastelavnsboller anbefaler vi å lage store boller på 100 gram. Rull så ut bollene og sett dem på en plate med bakepapir. La dem etterheve i ca. 30-45 minutter.

Vei opp bollene slik at alle får samme størrelse

5

Hvis du vil, kan du pensle bollene med egg før steking. Stek bollene på 225 grader over/undervarme i 10-13 minutter. Men følg med på bollene, for steketiden avhenger også av ovnen. Og hvis du har penslet dem, blir de fortere mørke oppå enn hvis du ikke har penslet dem.

Slik ser de ferdige bollene ut

Tilbehøret
6

Ha vaniljesukker i fløte-erstatningen og pisk til den blir stiv.

Fastelavnsboller uten melk med krem og syltetøy

7

Del bollene i to og ha rikelig med krem i bollene i tillegg til et par skjeer med syltetøy. Dryss med melis på toppen og server!

Melis på fastelavnsbolle uten melk

Ingredienser

Jevning
 40 g hvetemel
 200 g vann(eventuelt mandeldrikk, havredrikk eller annet melke-alternativ)
Bolledeig
 450 g hvetemel
 90 g sukker
 20 g gjær
 175 g vann(eventuelt mandeldrikk, havredrikk eller annet melke-alternativ)
 75 g nøytral olje(eventuelt margarin i terninger som tilsettes etter ca. 10 min av eltingen)
 10 g kardemomme
 3 g salt
Tilbehør
 3 dl Gryr Til Matlaging(eller annet alternativ til fløte)
 1 ss vaniljesukker
 syltetøy(etter smak)
 melis(til å drysse på toppen)

Fremgangsmåte

Jevningen
1

Fastelavnsboller uten melk kan du lage på flere måter. Vi synes tangzhong-metoden gir de saftigste bollene. Det eneste du må gjøre i tillegg til vanlig er å først lage en jevning. Den lager du slik:

Bland sammen hvetemel og væske til en jevning som du varmer forsiktig opp til kokepunktet mens du rører godt. Den vil tykne etter hvert mens du varmer den. La den deretter kjøle seg ned til romtemperatur.

Denne jevningen gjør at bollene blir ekstra saftige. Når jevningen varmes opp kan nemlig deigen ta opp mer væske. Metoden kalles tangzhong.

Slik ser jevningen til tangzhong-boller uten melk ut

Bolledeigen
2

Ha alle ingrediensene i bakebollen sammen med jevningen og elt deigen godt på middels fart i ca 20 minutter. I starten vil deigen virke veldig klissete, men det er normalt. Etter hvert som du elter vil den ta opp mer væske og på slutten vil den slippe bollen.

De siste fem minuttene av eltingen kan du gjerne sette opp farten til maksimal innstilling på kjøkkenmaskinen. Når deigen er ferdigeltet skal du kunne dra den til en lang, tynn og gjennomsiktig hinne uten at den revner.

Deigen må eltes godt.

3

Dekk til bakebollen med en stor tallerken eller lignende og la deigen heve seg til dobbel størrelse, gjerne i romtemperatur.

Utbaking
4

Når deigen er ferdig hevd, ha litt mel på benken. Det kan være lurt å dele deigen i biter som du veier, så du får like store boller som blir ferdigstekte samtidig. Til fastelavnsboller anbefaler vi å lage store boller på 100 gram. Rull så ut bollene og sett dem på en plate med bakepapir. La dem etterheve i ca. 30-45 minutter.

Vei opp bollene slik at alle får samme størrelse

5

Hvis du vil, kan du pensle bollene med egg før steking. Stek bollene på 225 grader over/undervarme i 10-13 minutter. Men følg med på bollene, for steketiden avhenger også av ovnen. Og hvis du har penslet dem, blir de fortere mørke oppå enn hvis du ikke har penslet dem.

Slik ser de ferdige bollene ut

Tilbehøret
6

Ha vaniljesukker i fløte-erstatningen og pisk til den blir stiv.

Fastelavnsboller uten melk med krem og syltetøy

7

Del bollene i to og ha rikelig med krem i bollene i tillegg til et par skjeer med syltetøy. Dryss med melis på toppen og server!

Melis på fastelavnsbolle uten melk

Fastelavnsboller uten melk (tangzhong)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *