VanskelighetsgradEnkel

Thai fiskegryte er både enkel og rask å lage og den smaker fantastisk godt. Er du heldig å ha en asiatisk matbutikk i nærheten, vil vi anbefale deg å prøve den!

Gryta inneholder noen ingredienser som du ikke finner i vanlige dagligvarebutikker. Bor du i Oslo, finner du alt du trenger enkelt på den asiatiske butikken Chili. Torleif fikk faktisk denne oppskriften av de ansatte der.

Grønnsakene finner du ved å se i ferskvarehyllen etter disse navnene: "yard long bean" (aspargesbønner), "basil leaf" (basilikumblader), "kaempfer" (kinesisk ingefær eller fingerrot, latinsk: Boesenbergia rotunda) og "leech lime leaf" (kaffirlimeblader). Så trenger du rød curry paste og kokosmelk. Det finner du i mange butikker, men curry paste som er produsert i Thailand smaker mye bedre enn kopiene som er laget i Kina. Kokosmelken bør være god og fyldig, med minst mulig tilsatt vann.

Vi pleier kjøpe pakker med fingerrøtter på 100 g, aspargesbønner på 200 g og basilikumblader på 100 g. Disse deler vi i tre like deler, vasker og fryser ned, så er det bare å ta opp det som trengs når vi skal lage. Pakkene med kaffirlimeblader (50 g) varer lenger

Her trenger du ikke tenke på erstatninger til melk og melkeprodukter. Fiskegryta baserer seg på kokosmelk og er naturlig uten melk.

Del

Thai fiskegryte lages med disse ingrediensene.

Antall4 porsjoner
Tidsbruk (ca)30 minutter

Kokt ris
 200 g ris
Gryte
 600 g torsk
 1 liter kokosmelk
 2 ss rød currypaste(ta mindre om du vil ha den mild, og smak eventuelt til med mer til slutt)
 30 g fingerrøtter (kinesisk ingefær)(kaempfer roots eller finger roots)
 10 kaffirlimeblader(leech lime leaves)
 50 g aspargesbønner(yard long beans)
 30 g basilikumblader
 1 søtpaprika(valgfritt)
 salt(smak til)

Risen
1

Thai fiskegryte passer godt sammen med ris. Denne koker du etter anvisning på pakken.

Fiskegryta
2

Skrap forsiktig av skallet på fingerrøttene (kaempfer roots), gjerne med en skje, og skjær dem opp i biter. Slik ser de ut når du kjøper dem på Chili. De gir en utrolig god smak på gryta!

slik ser kaempfer-røtter ut

3

Vi tilsetter av og til andre grønnsaker også, som søtpaprika. Dersom du vil ha det i, deler du den i strimler. Vask aspargesbønnene (yard long beans), kutt av endene og del opp bønnene i passe lange stenger.

på pakken med aspargesbønner står det yard long beans

4

Ha kokosmelk i en gryte. Denne typen er veldig fyldig og god.

kokosmelk

5

Rør ut den røde curry pasten i kokosmelken. Hvis du vil ha gryten ganske mild, så begynn gjerne med en liten spiseskje, så kan du smake til med mer på slutten. Curry pasten på bildet er produsert i Thailand og er kjempegod, men merk at den kan oppleves litt sterk for enkelte. Den finnes også i rosa og grønn. Vi synes den røde er mye bedre på smak enn den rosa.

slik ser en god rød curry paste ut

6

Vask kaffirlimebladene (leech lime leaves). Disse skal være i for å gi smak, men er tykke som laurbærblader og skal ikke spises.

leech lime leaves ser slik ut

7

Ha i alle grønnsakene, bortsett fra basilikumbladene, i gryten. Kok opp og la koke i ca. 10 minutter.

8

Del opp fisken i passe store stykker og legg i gryta. La det småkoke/trekke til fisken er gjennomkokt.

9

Basilikumbladene har du i helt på slutten. Vi kjøper disse også på Chili når vi først er der og synes de smaker veldig godt (pluss at de er billige). Men du kan helt sikkert bruke basilikum som du finner på vanlige dagligvarebutikker i stedet.

basil leaves

10

Smak til med salt og eventuelt mer rød curry paste så du får den dængen du vil ha. Server fiskegryta sammen med den kokte risen.

Thai fiskegryte som er klar til servering

11

Nyt!

Thai fiskegryte servert på tallerken

Ingredienser

Kokt ris
 200 g ris
Gryte
 600 g torsk
 1 liter kokosmelk
 2 ss rød currypaste(ta mindre om du vil ha den mild, og smak eventuelt til med mer til slutt)
 30 g fingerrøtter (kinesisk ingefær)(kaempfer roots eller finger roots)
 10 kaffirlimeblader(leech lime leaves)
 50 g aspargesbønner(yard long beans)
 30 g basilikumblader
 1 søtpaprika(valgfritt)
 salt(smak til)

Fremgangsmåte

Risen
1

Thai fiskegryte passer godt sammen med ris. Denne koker du etter anvisning på pakken.

Fiskegryta
2

Skrap forsiktig av skallet på fingerrøttene (kaempfer roots), gjerne med en skje, og skjær dem opp i biter. Slik ser de ut når du kjøper dem på Chili. De gir en utrolig god smak på gryta!

slik ser kaempfer-røtter ut

3

Vi tilsetter av og til andre grønnsaker også, som søtpaprika. Dersom du vil ha det i, deler du den i strimler. Vask aspargesbønnene (yard long beans), kutt av endene og del opp bønnene i passe lange stenger.

på pakken med aspargesbønner står det yard long beans

4

Ha kokosmelk i en gryte. Denne typen er veldig fyldig og god.

kokosmelk

5

Rør ut den røde curry pasten i kokosmelken. Hvis du vil ha gryten ganske mild, så begynn gjerne med en liten spiseskje, så kan du smake til med mer på slutten. Curry pasten på bildet er produsert i Thailand og er kjempegod, men merk at den kan oppleves litt sterk for enkelte. Den finnes også i rosa og grønn. Vi synes den røde er mye bedre på smak enn den rosa.

slik ser en god rød curry paste ut

6

Vask kaffirlimebladene (leech lime leaves). Disse skal være i for å gi smak, men er tykke som laurbærblader og skal ikke spises.

leech lime leaves ser slik ut

7

Ha i alle grønnsakene, bortsett fra basilikumbladene, i gryten. Kok opp og la koke i ca. 10 minutter.

8

Del opp fisken i passe store stykker og legg i gryta. La det småkoke/trekke til fisken er gjennomkokt.

9

Basilikumbladene har du i helt på slutten. Vi kjøper disse også på Chili når vi først er der og synes de smaker veldig godt (pluss at de er billige). Men du kan helt sikkert bruke basilikum som du finner på vanlige dagligvarebutikker i stedet.

basil leaves

10

Smak til med salt og eventuelt mer rød curry paste så du får den dængen du vil ha. Server fiskegryta sammen med den kokte risen.

Thai fiskegryte som er klar til servering

11

Nyt!

Thai fiskegryte servert på tallerken

Thai fiskegryte med rød curry og kokosmelk