Velg det du vil skrive ut:

Tangzhong-boller uten melk

Antall1 porsjonTidsbruk (ca)3 timer

Tangzhong-boller uten melk er faktisk de beste bollene vi har smakt! Med det japanske baketrikset holder disse melkefrie bollene seg saftige i flere dager.

Slik ser de ferdige bollene ut

Jevning
 40 g hvetemel
 200 g vann(eventuelt mandeldrikk, havredrikk eller annet melke-alternativ)
Bolledeig
 450 g hvetemel
 90 g sukker
 20 g gjær
 175 g vann(eventuelt mandeldrikk, havredrikk eller annet melke-alternativ)
 75 g nøytral olje(eventuelt margarin i terninger som tilsettes etter ca. 10 min av eltingen)
 10 g kardemomme
 3 g salt
Jevningen
1

Tangzhong-boller uten melk høres kanskje litt komplisert ut, men det er veldig enkelt å lage. Det eneste som er litt annerledes er at du først lager en jevning som skal blandes i deigen etterpå. Slik gjør du:

Bland sammen hvetemel og væske til en jevning som du varmer forsiktig opp til kokepunktet mens du rører godt. Den vil tykne etter hvert mens du varmer den. La den deretter kjøle seg ned til romtemperatur.

Denne jevningen gjør at bollene blir ekstra saftige. Når jevningen varmes opp kan nemlig deigen ta opp mer væske. Metoden kalles tangzhong.

Slik ser jevningen til tangzhong-boller uten melk ut

Bolledeigen
2

Ha alle ingrediensene i bakebollen sammen med jevningen og elt deigen godt på middels fart i ca 20 minutter. I starten vil deigen virke veldig klissete, men det er normalt. Etter hvert som du elter vil den ta opp mer væske og på slutten vil den slippe bollen.

De siste fem minuttene av eltingen kan du gjerne sette opp farten til maksimal innstilling på kjøkkenmaskinen. Når deigen er ferdigeltet skal du kunne dra den til en lang, tynn og gjennomsiktig hinne uten at den revner.

Deigen må eltes godt.

3

Hvis du vil ha i rosiner, kan du elte dem forsiktig inn i deigen helt på slutten av eltetiden.

4

Dekk til bakebollen med en stor tallerken eller lignende og la deigen heve seg til dobbel størrelse, gjerne i romtemperatur.

Utbaking
5

Når deigen er ferdig hevd, ha litt mel på benken. Det kan være lurt å dele deigen i biter som du veier, så du får like store boller som blir ferdigstekte samtidig. Vi laget store boller på 100 gram, men du kan også lage dem i middels størrelse på rundt 50 gram. Rull så ut bollene og sett dem på en plate med bakepapir. La dem etterheve i ca. 30-45 minutter.

6

Hvis du vil, kan du pensle bollene med egg før steking. Stek bollene på 225 grader over/undervarme. Dersom de har middels størrelse vil det ta ca 7-10 minutter, mens store boller gjerne må stå i 10-13 minutter. Men følg med på bollene, for steketiden avhenger også av ovnen. Hvis du har penslet dem, blir de fortere mørke oppå enn hvis du ikke har penslet dem.

Kos deg med deilige og saftige boller uten melk!

Slik ser de ferdige bollene ut