VanskelighetsgradMiddels

Oreokake i glass uten melk er perfekt å servere til dessert i en anledning der det ikke kommer så mange. Unn deg litt melkefri oreokake!

Del

Oreokake i glass uten melk med sjokolademousse og Gryr Til Matlaging

Oreokake er alltid populært! Kombinasjonen av oreokjeks, syrlig ostekrem, sjokolademousse og kremfløte innbyr til fest. Den melkefrie varianten blir dessuten like god som den med melk. 

De gangene du ikke får så mange gjester er det smart å lage kaken i porsjonsglass. Denne oppskriften på fire porsjoner blir til fire ganske store glass (på fire dl hver) eller til seks-åtte mindre glass (på 2-3 dl hver). Dobler du oppskriften, blir det nok til en stor oreokake (rund form på ca 26 cm i diameter).

Desserten kan lages en dag eller to i forvegen, men vent gjerne med toppingen til rett før serveringen. Da er du sikker på at kremen ser nypisket og fin ut. Dette er særlig lurt om du bruker melkefri krem fra sprayboks til toppingen (men den du pisker selv smaker bedre). 

Til denne oppskriften trenger du melkefrie alternativer til kremfløte, smøreost, margarin og kokesjokolade. Vi anbefaler Gryr Til Matlaging, Go'vegan Smøre, Melange uten melk, salt og soya, og Coop mørk kokesjokolade 46 %. Disse er forholdsvis enkle å få tak i, de er nøytrale og milde på smak og billige i forhold til en del andre alternativer.

Merk at Go'vegan Smøre har hatt et parti med feilproduksjon, der smaken er den samme, men konsistensen er hardere enn den skal. Bruker du en med feil konsistens vil ostekremen bli litt klumpete, men fremdeles god. Det går i så fall an å reklamere ved å sende melding til reklamasjoner.synnove@scandza.com. Legg ved et bilde av etiketten med batchnummer, om du har. Et alternativ til Go'vegan Smøre er Oatly Påmackan. Den har litt havresmak, men mange liker den også.

Oreokjeks som du kjøper på butikken er vanligvis uten melk, men sjekk alltid for sikkerhets skyld! (At de kan inneholde spor av melk betyr bare at de er laget i samme produksjonslokale som varer med melk. De aller fleste melkeallergikere tåler matvarer som er merket med "kan inneholde spor av melk".)

Antall4 porsjoner
Tidsbruk (ca)1 time 30 minutter

Bunn
 15 stk oreokjeks
 45 g melkefri margarin(+ 1 klype salt dersom margarinen er uten salt)
"Oste"-krem
 100 g Go'vegan smøre(eller annet melkefritt alternativ til naturell smøreost)
 50 g melis
 1 dl Gryr Til Matlaging(eller annet melkefritt alternativ til kremfløte)
 2 stk oreokjeks
Sjokolademousse
 120 g melkefri kokesjokolade
 3 stk eggeplommer
 1,20 dl Gryr Til Matlaging (til å piske stiv)(eller annet melkefritt alternativ til kremfløte)
 0,30 dl Gryr Til Matlaging (til å blande med eggeplommene)(eller annet melkefritt alternativ til kremfløte)
 2 ts melis
Topping
 12 stk oreokjeks
 1 dl Gryr Til Matlaging(eller annet melkefritt alternativ til kremfløte)
 1 ts melis(ikke nødvendig om du bruker søtede alternativer til kremfløte)

Bunnen
1

Oreokake i glass uten melk lages i flere steg. Begynn med å smelte den melkefrie margarinen. Dersom den ikke inneholder salt (som Melange uten melk, salt og soya), rører du inn en liten klype salt. Sett den smeltede margarinen til side så den kjøler seg litt ned (men ikke så mye at den stivner).

2

Ta fram oreokjeksene og knus dem til smuler i en kjøkkenmaskin med kniver. Du kan også ha kjeksene i en pose og knuse dem med et kjevle.

3

Bland den nedkjølte margarinen lett med kjekssmulene. Ikke bland for lenge, massen skal være litt luftig.

4

Ha kjeksblandingen i bunnen av glassene og trykk den lett ned så du får et jevnt lag. Sett glassene i kjøleskapet mens du gjør neste steg.

"Oste"-kremen
5

Ha melkefri "kremfløte", melkefri "smøreost" og melis i en bolle. Visp det sammen til en tykk, myk krem.

6

Grovhakk oreokjeksene og bland dem lett inn i kremen.

7

Fordel "oste"-kremen utover bunnen i glassene og sett glassene tilbake i kjøleskapet mens du lager sjokolademoussen.

Sjokolademoussen
8

Pisk den store mengden med melkefri "kremfløte" til en myk krem.

9

Hakk den melkefrie kokesjokoladen opp i biter og smelt den i vannbad. Sett den til side så den avkjøler seg litt, men ikke så mye at den stivner.

10

Ha eggeplommene i en bolle og tilsett melis og den lille mengden melkefri "kremfløte". Visp lett sammen.

11

Hell den smeltede sjokoladen inn i eggeblandingen mens du rører. Her kan det være greit å være to.

12

Vend deretter sjokoladeblandingen inn i den piskede kremen med en slikkepott. Den luftigste sjokolademoussen får du ved å røre så forsiktig som mulig. Men dersom sjokoladeblandingen har begynt å stivne, må du røre litt kraftigere for å få en jevn og fin mousse. Da blir den mer kompakt, men fortsatt like god 🙂

13

Ha forsiktig sjokolademoussen oppå ostekremen i glassene. Fordel den utover til et noenlunde jevnt lag.

Det er ikke så lett å få jevne, rene lag inni glassene. Om du ønsker det, kan du finne litt tørkepapir som du har litt kaldt vann på og føre dette langs innsiden av glassene. Bytt ut papiret flere ganger og gjenta til du er fornøyd. Sett glassene tilbake i kjøleskapet. Glassene kan gjerne stå til neste dag.

Toppingen
14

Pisk resten av den melkefrie "kremfløten". Dersom du bruker Gryr Til Matlaging, anbefaler vi at du har i litt melis så den blir litt søtere på smak. Bruker du Alpro Soya eller søtet Schlagfix er de søte nok som de er.

15

Legg til side fire hele oreokjeks som skal være på toppen av hvert glass.

16

Hakk opp resten av oreokjeksene så grovt eller fint som du ønsker.

17

Legg et lag med grovhakkede oreokjeks i hvert glass. Fyll på med pisket melkefri "kremfløte" og sett en oreokjeks i hver av kremtoppene.

Om du heller vil, kan du ha kremen nederst og drysse knuste oreokjeks over. Det går også an å pynte med bær eller sitronmelisse. Uansett, dette blir godt. Og nå fortjener du å nyte en deilig oreodessert!

Oreokake i glass uten melk holder seg minst 3 dager i kjøleskapet.

Ingredienser

Bunn
 15 stk oreokjeks
 45 g melkefri margarin(+ 1 klype salt dersom margarinen er uten salt)
"Oste"-krem
 100 g Go'vegan smøre(eller annet melkefritt alternativ til naturell smøreost)
 50 g melis
 1 dl Gryr Til Matlaging(eller annet melkefritt alternativ til kremfløte)
 2 stk oreokjeks
Sjokolademousse
 120 g melkefri kokesjokolade
 3 stk eggeplommer
 1,20 dl Gryr Til Matlaging (til å piske stiv)(eller annet melkefritt alternativ til kremfløte)
 0,30 dl Gryr Til Matlaging (til å blande med eggeplommene)(eller annet melkefritt alternativ til kremfløte)
 2 ts melis
Topping
 12 stk oreokjeks
 1 dl Gryr Til Matlaging(eller annet melkefritt alternativ til kremfløte)
 1 ts melis(ikke nødvendig om du bruker søtede alternativer til kremfløte)

Fremgangsmåte

Bunnen
1

Oreokake i glass uten melk lages i flere steg. Begynn med å smelte den melkefrie margarinen. Dersom den ikke inneholder salt (som Melange uten melk, salt og soya), rører du inn en liten klype salt. Sett den smeltede margarinen til side så den kjøler seg litt ned (men ikke så mye at den stivner).

2

Ta fram oreokjeksene og knus dem til smuler i en kjøkkenmaskin med kniver. Du kan også ha kjeksene i en pose og knuse dem med et kjevle.

3

Bland den nedkjølte margarinen lett med kjekssmulene. Ikke bland for lenge, massen skal være litt luftig.

4

Ha kjeksblandingen i bunnen av glassene og trykk den lett ned så du får et jevnt lag. Sett glassene i kjøleskapet mens du gjør neste steg.

"Oste"-kremen
5

Ha melkefri "kremfløte", melkefri "smøreost" og melis i en bolle. Visp det sammen til en tykk, myk krem.

6

Grovhakk oreokjeksene og bland dem lett inn i kremen.

7

Fordel "oste"-kremen utover bunnen i glassene og sett glassene tilbake i kjøleskapet mens du lager sjokolademoussen.

Sjokolademoussen
8

Pisk den store mengden med melkefri "kremfløte" til en myk krem.

9

Hakk den melkefrie kokesjokoladen opp i biter og smelt den i vannbad. Sett den til side så den avkjøler seg litt, men ikke så mye at den stivner.

10

Ha eggeplommene i en bolle og tilsett melis og den lille mengden melkefri "kremfløte". Visp lett sammen.

11

Hell den smeltede sjokoladen inn i eggeblandingen mens du rører. Her kan det være greit å være to.

12

Vend deretter sjokoladeblandingen inn i den piskede kremen med en slikkepott. Den luftigste sjokolademoussen får du ved å røre så forsiktig som mulig. Men dersom sjokoladeblandingen har begynt å stivne, må du røre litt kraftigere for å få en jevn og fin mousse. Da blir den mer kompakt, men fortsatt like god 🙂

13

Ha forsiktig sjokolademoussen oppå ostekremen i glassene. Fordel den utover til et noenlunde jevnt lag.

Det er ikke så lett å få jevne, rene lag inni glassene. Om du ønsker det, kan du finne litt tørkepapir som du har litt kaldt vann på og føre dette langs innsiden av glassene. Bytt ut papiret flere ganger og gjenta til du er fornøyd. Sett glassene tilbake i kjøleskapet. Glassene kan gjerne stå til neste dag.

Toppingen
14

Pisk resten av den melkefrie "kremfløten". Dersom du bruker Gryr Til Matlaging, anbefaler vi at du har i litt melis så den blir litt søtere på smak. Bruker du Alpro Soya eller søtet Schlagfix er de søte nok som de er.

15

Legg til side fire hele oreokjeks som skal være på toppen av hvert glass.

16

Hakk opp resten av oreokjeksene så grovt eller fint som du ønsker.

17

Legg et lag med grovhakkede oreokjeks i hvert glass. Fyll på med pisket melkefri "kremfløte" og sett en oreokjeks i hver av kremtoppene.

Om du heller vil, kan du ha kremen nederst og drysse knuste oreokjeks over. Det går også an å pynte med bær eller sitronmelisse. Uansett, dette blir godt. Og nå fortjener du å nyte en deilig oreodessert!

Oreokake i glass uten melk holder seg minst 3 dager i kjøleskapet.

Oreokake i glass uten melk