VanskelighetsgradMiddels

Makroner uten melk som smaker deilig av sjokolade og sitron? Det kan du lage med denne oppskriften. Makroner som du kjøper ferdig er som regel med melk. Men melkeallergikere må jo også få nyte disse vidunderne!

Å lage franske makroner kan virke litt vanskelig, og vi må innrømme at vi har feilet et par ganger før vi begynte å få kontroll på det. Men med god hjelp av denne supre nettsiden 1001makron og av Solveig fra kakekrigen går det nå mer som en lek. Her vil vi forklare oppskriften steg for steg.

For å lage disse makronene uten melk og melkeprodukter trenger du melkefri sjokolade, melkefri margarin og et melkefritt alternativ til fløte. Vi brukte Coop kokesjokolade (46 %), blå Melange uten melk, salt og soya og Gryr Til Matlaging. Det ble veldig godt. Ingen vil merke at du ikke har brukt melkeprodukter, så disse kan du servere til alle.

Makronene er også glutenfrie. Vi brukte mandelmel fra Regal som vi kjøpte på Rema. Det er litt dyrt, men vi synes det er veldig greit å slippe å male mandlene selv. Vi har også kjøpt mandelmel på Cacas tidligere. NB: når du kjøper mandelmel, er det viktig at det ikke er fettredusert!

Ikke bruk vanlig konditorfarge i makroner, da det endrer konsistensen på røren. Bruk heller konsentrert konditorfarge eller aller helst fargepulver. Vi har kjøpt fargepulveret vi bruker på Pals fabrikkutsalg i Oslo. 

Del

Makroner som presses sammen med fyll i midten

Makroner uten melk
 75 g eggehvite
 100 g sukker
 100 g mandelmel(NB: ikke fettredusert)
 100 g melis
 fargepulver(valgfritt)
Sjokoladefyll med sitron
 100 g melkefri kokesjokolade(for eksempel Coop mørk kokesjokolade 46%)
 2,50 ss melkefritt fløte-alternativ(for eksempel Gryr Til Matlaging)
 35 g melkefri margarin(for eksempel blå Melange uten melk, salt og soya)
 1 ss presset sitron
 1 klype salt(hvis margarinen er uten salt)

Makronene
1

Makroner uten melk lager du ved å følge disse stegene:

Finn fram kjøkkenmaskinen eller håndmikseren og ha eggehvite og sukker i bollen. Visp på høy hastighet til du får en tykk marengs.

Bilde av marengs til makroner med mandelmel og melis

2

Hvis du vil ha i farge, har du det i nå og visper litt til så den jevner seg fint ut. Massen må være skikkelig stiv før du går videre til neste steg.

Gul marengs som er ferdig pisket

3

Sikt melis og mandelmel over marengsen.

Visp mandelmel og melis over marengsen uten at klumpene blir med.

4

Så kommer det viktigste for å få vellykkede makroner: RØRINGEN. Det er kjempeviktig at du rører for hånd og at du ikke rører for lenge, men heller ikke for lite. Dette steget blir lettere jo flere ganger du har laget makroner.

Hvis du rører for lite så flyter ikke marengsene nok ut, mens hvis du rører for mye så flyter de for mye ut og vil ikke løfte seg og få den "foten" de skal ha under seg.

Prosessen med å røre er så viktig at den faktisk har et eget navn på fransk: macaronage eller "makronering" som man kunne sagt på norsk.

Jo mer du rører, jo mer flytende blir massen. På dette bildet er konturene fremdeles veldig markerte og du må røre mer.

Når massen ikke er ferdig, ser du konturene tydelig.

5

Massen skal være så flytende at konturene jevner seg litt ut når du lar den stå i ro etter at du har rørt i den.

På bildet nedenfor begynner konturene å forsvinne mer når du lar røren stå i ro. Da er massen ferdig.

Det er mye mindre konturer i røren når den er ferdig.

6

Når røren er klar, legger du bakepapir på et brett og klipper eller bretter langs kantene så papiret ligger helt flatt.

Så har du en sprøytepose med rund tipp i et litermål og heller makronmassen over i posen.

Makronrøre i en sprøytepose i et litermål

7

Klem ut små rundinger på papiret med litt avstand fra hverandre. Makronene bør være ganske like i størrelsen for å bli like mye stekt. Det kan være en utfordring å få de små nok, for de vil renne noe utover. Det er også en treningssak å få makronene runde og jevne. Men gode blir de uansett!

Makroner klare til steking

8

Det kan være en fordel å la makronene ligge litt på benken før du steker de. Vi pleier å la de ligge i 10-15 minutter. Men vi har også erfart at det har gått helt fint selv om de har ligget bare 5 minutter og også om de har ligget i 45 minutter.

Det desidert viktigste, etter vår erfaring, er at makroneringen må være gjort riktig!

9

Sett stekeovnen på 150 grader. Vi pleier å bruke varmluft, men du kan også bruke over- og undervarme dersom ovnen din steker jevnere da. Stek ett brett om gangen.

10

La makronene stå i ovnen i 12-15 minutter. Med vår ovn tar det vanligvis 14 minutter å steke makronene ferdig, litt avhengig av størrelsen på dem.

Hvis du er usikker på om de er ferdige, kan du lirke veldig forsiktig borti dem med en kniv. Hvis de ser ut til å ville løsne fra papiret så er de ferdige. La dem avkjøle på brettet og fjern dem deretter forsiktig.

Ferdigstekte makroner

11

Perfekte makroner er sprø utenpå og seige inni. Men er de litt for lite eller litt for mye stekt så er det bare å justere litt neste gang du prøver. Til slutt får du dem akkurat slik de skal være!

Sjokolade- og sitron-fyllet
12

Hakk opp den melkefrie sjokoladen i ruter og ha den sammen med det melkefrie fløte-alternativet og sitronsaft i en kjele. Varm opp blandingen over svak varme til sjokoladen smelter.

Bilde av ingrediensene til sjokoladefyllet

13

Ta så kjelen av plata. Rør den melkefrie margarinen godt inn. Tilsett bittelitt salt dersom den melkefrie margarinen er uten salt (som blå Melange).

Margarin som røres ut i sjokoladefyllet

14

Sett blandingen til avkjøling. La den eventuelt stå en liten stund i kjøleskapet også. Fyllet skal bli til en litt stiv krem.

Ferdig sjokoladefyll

15

Legg en teskje av fyllet på undersiden av en makron og press undersiden av en annen makron over. Så er det bare å servere og nyte!

Makroner som presses sammen med fyll i midten

16

Makronene står seg i kjøleskap i ca. en uke - men de blir som regel spist lenge før det!

Makroner klare til servering

Ingredienser

Makroner uten melk
 75 g eggehvite
 100 g sukker
 100 g mandelmel(NB: ikke fettredusert)
 100 g melis
 fargepulver(valgfritt)
Sjokoladefyll med sitron
 100 g melkefri kokesjokolade(for eksempel Coop mørk kokesjokolade 46%)
 2,50 ss melkefritt fløte-alternativ(for eksempel Gryr Til Matlaging)
 35 g melkefri margarin(for eksempel blå Melange uten melk, salt og soya)
 1 ss presset sitron
 1 klype salt(hvis margarinen er uten salt)

Fremgangsmåte

Makronene
1

Makroner uten melk lager du ved å følge disse stegene:

Finn fram kjøkkenmaskinen eller håndmikseren og ha eggehvite og sukker i bollen. Visp på høy hastighet til du får en tykk marengs.

Bilde av marengs til makroner med mandelmel og melis

2

Hvis du vil ha i farge, har du det i nå og visper litt til så den jevner seg fint ut. Massen må være skikkelig stiv før du går videre til neste steg.

Gul marengs som er ferdig pisket

3

Sikt melis og mandelmel over marengsen.

Visp mandelmel og melis over marengsen uten at klumpene blir med.

4

Så kommer det viktigste for å få vellykkede makroner: RØRINGEN. Det er kjempeviktig at du rører for hånd og at du ikke rører for lenge, men heller ikke for lite. Dette steget blir lettere jo flere ganger du har laget makroner.

Hvis du rører for lite så flyter ikke marengsene nok ut, mens hvis du rører for mye så flyter de for mye ut og vil ikke løfte seg og få den "foten" de skal ha under seg.

Prosessen med å røre er så viktig at den faktisk har et eget navn på fransk: macaronage eller "makronering" som man kunne sagt på norsk.

Jo mer du rører, jo mer flytende blir massen. På dette bildet er konturene fremdeles veldig markerte og du må røre mer.

Når massen ikke er ferdig, ser du konturene tydelig.

5

Massen skal være så flytende at konturene jevner seg litt ut når du lar den stå i ro etter at du har rørt i den.

På bildet nedenfor begynner konturene å forsvinne mer når du lar røren stå i ro. Da er massen ferdig.

Det er mye mindre konturer i røren når den er ferdig.

6

Når røren er klar, legger du bakepapir på et brett og klipper eller bretter langs kantene så papiret ligger helt flatt.

Så har du en sprøytepose med rund tipp i et litermål og heller makronmassen over i posen.

Makronrøre i en sprøytepose i et litermål

7

Klem ut små rundinger på papiret med litt avstand fra hverandre. Makronene bør være ganske like i størrelsen for å bli like mye stekt. Det kan være en utfordring å få de små nok, for de vil renne noe utover. Det er også en treningssak å få makronene runde og jevne. Men gode blir de uansett!

Makroner klare til steking

8

Det kan være en fordel å la makronene ligge litt på benken før du steker de. Vi pleier å la de ligge i 10-15 minutter. Men vi har også erfart at det har gått helt fint selv om de har ligget bare 5 minutter og også om de har ligget i 45 minutter.

Det desidert viktigste, etter vår erfaring, er at makroneringen må være gjort riktig!

9

Sett stekeovnen på 150 grader. Vi pleier å bruke varmluft, men du kan også bruke over- og undervarme dersom ovnen din steker jevnere da. Stek ett brett om gangen.

10

La makronene stå i ovnen i 12-15 minutter. Med vår ovn tar det vanligvis 14 minutter å steke makronene ferdig, litt avhengig av størrelsen på dem.

Hvis du er usikker på om de er ferdige, kan du lirke veldig forsiktig borti dem med en kniv. Hvis de ser ut til å ville løsne fra papiret så er de ferdige. La dem avkjøle på brettet og fjern dem deretter forsiktig.

Ferdigstekte makroner

11

Perfekte makroner er sprø utenpå og seige inni. Men er de litt for lite eller litt for mye stekt så er det bare å justere litt neste gang du prøver. Til slutt får du dem akkurat slik de skal være!

Sjokolade- og sitron-fyllet
12

Hakk opp den melkefrie sjokoladen i ruter og ha den sammen med det melkefrie fløte-alternativet og sitronsaft i en kjele. Varm opp blandingen over svak varme til sjokoladen smelter.

Bilde av ingrediensene til sjokoladefyllet

13

Ta så kjelen av plata. Rør den melkefrie margarinen godt inn. Tilsett bittelitt salt dersom den melkefrie margarinen er uten salt (som blå Melange).

Margarin som røres ut i sjokoladefyllet

14

Sett blandingen til avkjøling. La den eventuelt stå en liten stund i kjøleskapet også. Fyllet skal bli til en litt stiv krem.

Ferdig sjokoladefyll

15

Legg en teskje av fyllet på undersiden av en makron og press undersiden av en annen makron over. Så er det bare å servere og nyte!

Makroner som presses sammen med fyll i midten

16

Makronene står seg i kjøleskap i ca. en uke - men de blir som regel spist lenge før det!

Makroner klare til servering

Melkefrie makroner med sjokolade og sitron