VanskelighetsgradMiddels

Karamellpudding uten melk er en vinner når du skal servere melkefri dessert. Smaken av karamell er lett å like og det går fint å lage en deilig karamellpudding uten melkeprodukter.

Husk å lage karamellpuddingen dagen før den skal spises, den trenger en dag med hviletid i tillegg til den oppgitte tidsbruken.

For å lage karamellpudding uten melk trenger du alternativer til melk og fløte. Vi brukte Alpro Soya original og Gryr Til Matlaging i denne. Det fungerte veldig fint. Puddingen fikk en passe fast konsistens og smakte nydelig. Se også 9 melkefrie alternativer vi ikke klarer oss uten.

Del

karamellpudding uten melk kan pyntes på denne måten

Antall4 porsjoner
Tidsbruk (ca)2 timer 30 minutter

Karamellsaus
 200 g sukker(til formene)
Karamellpudding
 4 egg
 3 dl Alpro Soya original
 2 dl Gry Til Matlaging
 50 g sukker(til puddingen)
 1 vaniljestang med frø

Karamellsaus
1

Karamellpudding uten melk blir aller best med mye karamellsaus!

For å lage karamellsausen, har du sukkeret i en tykkbunnet kjele og smelter det over middels varme. Det er best å vente med å røre til det har smeltet ganske mye. Da unngår du at det krystalliserer seg.

Vent med å røre i karamellen til sukkeret har smeltet.

2

Pass på at sukkeret ikke blir for mørkt, da vil det smake brent og du må starte på nytt.

Karamellen må ikke bli brent

3

Når sukkeret har en gyllen farge, heller du det over i formen/formene. Vend rundt på hver form, så det kommer karamell i hele bunnen og gjerne litt opp på kantene også.

Karamellpynt
4

Om du har lyst, kan du smelte litt mer sukker til å lage dekorasjon med. Hell da det smeltede sukkeret utover på et bakepapir i ønsket mønster. Det må ikke være for varmt og flytende, men heller ikke så nedkjølt at det ikke kan renne. Le dekorasjonen kjøle seg ned. Den holder seg best i romtemperatur, gjerne med et ark bakepapir over.

Slik kan karamellpynt se ut.

Karamellpudding uten melk
5

Sett stekeovnen på 125 grader (over- og undervarme). Fyll vannkokeren med vann og sett den på.

6

Del og skrap ut frøene av vaniljestangen. Ha deretter stangen og frøene i en kjele sammen med den melkefrie "melke/fløte"-blandingen og sukker. Kok opp og la blandingen stå til den har kjølt seg til den er lunken.

7

Visp lett sammen eggene i en stor bolle. Rør i den melkefrie "melke/fløte"-blandingen litt etter litt. Finn en sil og hell blandingen gjennom silen og over i formen. La formen stå noen minutter på benken så luftboblene forsvinner.

Steking av puddingen
8

Sett en langpanne i ovnen og sett formene/formen forsiktig i pannen. Fyll langpannen med det kokende vannet, så vannet når omtrent halvveis opp på formen.

9

Stek puddingen i halvannen til to timer. Steketiden kan variere litt fra ovn til ovn. For å sjekke om puddingen er fast nok, kan du presse forsiktig på toppen med baksiden av en fuktet skje. Du evt stikke en spiss kniv forsiktig nedi puddingen, men vær forsiktig da den lett kan gli litt fra hverandre.

Servering
10

Har du laget karamellpuddingen i porsjonsformer, kan du velge om du vil servere dem i formene som dem er, eller helle dem ut på fat før servering. Om du vil servere den/dem på fat, kan du dyppe formen(e) ned i varmt vann en liten stund. Da blir det lettere å få puddingen ut. Eventuelt kan du skjære forsiktig med en kniv eller tynn slikkepott langs kanten på formen så puddingen løsner.

11

Bruk serveringsfat med litt kanter, så det blir plass til karamellsausen som renner ut. Legg fatet oppå formen og ta et godt tak i både formen og fatet med begge hendene før du raskt hvelver rundt og setter fatet ned på bordet. Løft forsiktig av formen.

12

Pynt eventuelt karamellpuddingen med karamelldekorasjon og server den gjerne med litt pisket melkefri krem (vi brukte Gryr Til Matlaging).

Ingredienser

Karamellsaus
 200 g sukker(til formene)
Karamellpudding
 4 egg
 3 dl Alpro Soya original
 2 dl Gry Til Matlaging
 50 g sukker(til puddingen)
 1 vaniljestang med frø

Fremgangsmåte

Karamellsaus
1

Karamellpudding uten melk blir aller best med mye karamellsaus!

For å lage karamellsausen, har du sukkeret i en tykkbunnet kjele og smelter det over middels varme. Det er best å vente med å røre til det har smeltet ganske mye. Da unngår du at det krystalliserer seg.

Vent med å røre i karamellen til sukkeret har smeltet.

2

Pass på at sukkeret ikke blir for mørkt, da vil det smake brent og du må starte på nytt.

Karamellen må ikke bli brent

3

Når sukkeret har en gyllen farge, heller du det over i formen/formene. Vend rundt på hver form, så det kommer karamell i hele bunnen og gjerne litt opp på kantene også.

Karamellpynt
4

Om du har lyst, kan du smelte litt mer sukker til å lage dekorasjon med. Hell da det smeltede sukkeret utover på et bakepapir i ønsket mønster. Det må ikke være for varmt og flytende, men heller ikke så nedkjølt at det ikke kan renne. Le dekorasjonen kjøle seg ned. Den holder seg best i romtemperatur, gjerne med et ark bakepapir over.

Slik kan karamellpynt se ut.

Karamellpudding uten melk
5

Sett stekeovnen på 125 grader (over- og undervarme). Fyll vannkokeren med vann og sett den på.

6

Del og skrap ut frøene av vaniljestangen. Ha deretter stangen og frøene i en kjele sammen med den melkefrie "melke/fløte"-blandingen og sukker. Kok opp og la blandingen stå til den har kjølt seg til den er lunken.

7

Visp lett sammen eggene i en stor bolle. Rør i den melkefrie "melke/fløte"-blandingen litt etter litt. Finn en sil og hell blandingen gjennom silen og over i formen. La formen stå noen minutter på benken så luftboblene forsvinner.

Steking av puddingen
8

Sett en langpanne i ovnen og sett formene/formen forsiktig i pannen. Fyll langpannen med det kokende vannet, så vannet når omtrent halvveis opp på formen.

9

Stek puddingen i halvannen til to timer. Steketiden kan variere litt fra ovn til ovn. For å sjekke om puddingen er fast nok, kan du presse forsiktig på toppen med baksiden av en fuktet skje. Du evt stikke en spiss kniv forsiktig nedi puddingen, men vær forsiktig da den lett kan gli litt fra hverandre.

Servering
10

Har du laget karamellpuddingen i porsjonsformer, kan du velge om du vil servere dem i formene som dem er, eller helle dem ut på fat før servering. Om du vil servere den/dem på fat, kan du dyppe formen(e) ned i varmt vann en liten stund. Da blir det lettere å få puddingen ut. Eventuelt kan du skjære forsiktig med en kniv eller tynn slikkepott langs kanten på formen så puddingen løsner.

11

Bruk serveringsfat med litt kanter, så det blir plass til karamellsausen som renner ut. Legg fatet oppå formen og ta et godt tak i både formen og fatet med begge hendene før du raskt hvelver rundt og setter fatet ned på bordet. Løft forsiktig av formen.

12

Pynt eventuelt karamellpuddingen med karamelldekorasjon og server den gjerne med litt pisket melkefri krem (vi brukte Gryr Til Matlaging).

Karamellpudding uten melk