VanskelighetsgradMiddels

Iskake uten melk blir kjempegodt med Dalgonakaffekrem. Pynt den melkefrie iskaken med friske bær og server den i et festlig lag!

Del

Iskake uten melk

Lag gjerne iskaken flere dager før du skal servere den og la den stå i formen i fryseren. Det er greit med det som er klart i god tid! Den må minst lages en dag i forvegen. Når det er klart for desserten, tar du opp iskaken, pynter den som du ønsker og serverer den straks. 

Til denne iskaken trenger du melkefrie alternativer til søt-kondensert melk og kremfløte. Vi brukte Alpro Soya original som vi reduserte ned til søt-kondensert soya og "Gryr Til Matlaging" i stedet for kremfløte. Det går også an å kjøpe ferdig søt-kondensert kokosmelk på nettet. Men å lage den fra bunnen basert på soya blir aller best, synes vi.

Søtkondensert soya
 2 liter Alpro Soya Original
 200 g sukker
Bunnen
 3 eggehviter
 150 g sukker
 1 ts vaniljesukker
 1 ts bakepulver
 150 g salte peanøtter
 75 g Ritz-kjeks
Dalgona kaffekrem
 2 ss kokende vann
 2 ss sukker
 2 ss pulverkaffe
Resten av iskrem-ingrediensene
 1,20 dl Gryr Til Matlaging
 0,50 ss irish cream syrup(optional)

Søtkondensert soya
1

Iskake uten melk er ikke vanskelig å lage, men det er noen steg du må gjennom før du er klar til å blande sammen iskremen. Først bør du lage den søtkondenserte soyaen. Ta fram 2 liter Alpro Soya Original.

kondesere soyamelk

2

Hell soyadrikken i en stor kasserolle og bland inn sukkeret. Kok opp under omrøring, og skru deretter ned plata til lavere temperatur. La soyaen stå uten lokk til mye av vannet har kokt bort og mengden er redusert til ca 1/3 av den opprinnelige mengden (altså ca 6-7 dl).

Du kan gjøre dette på to måter. Enten skrur du ned plata så mye at soyadrikken bare såvidt koker. Da tar det flere timer, men du kan da gjøre andre ting mens soyaen kondenserer seg selv. Du bare rører litt innimellom for å sikre at soyaen ikke svir i bunnen. Husk: ikke fjern snerken som danner seg på toppen, bare rør den inn igjen. Jo mindre væske det er i kasserollen, jo mer vil det koke, så på slutten må du enten røre oftere eller skru ned temperaturen mer.

Alternativet er å la soyaen koke litt kraftigere på middels temperatur mens du rører konstant for at den ikke skal svi seg. Da kan du klare å redusere soyaen på ca en time. Men vær forsiktig, du må virkelig røre hele tiden for at det ikke skal svi i bunnen!

3

Når soyaen er redusert nok (hell den over i et litermål og sjekk at den er ca 6-7 dl), lar du den kjøle seg helt ned, først i romtemperatur og så i kjøleskapet til den er helt kald. Den vil tykne enda mer når den er kald.

ferdig kondensert soyamelk

Bunnen
4

Sett stekovnen på 200 grader (over- og undervarme). Pisk eggehviter og sukker i en bolle og pisk til det blir en stiv marengs. Mot slutten av pisketiden tilsetter du vaniljesukker og bakepulver.

5

Knus Ritz-kjeksen i en blender til en ganske jevn masse. Det gjør ikke noe at det fortsatt er noen litt større biter. Grovhakk peanøttene. Ha kjekssmulene og peanøttene i marengsen og bland forsiktig sammen med en slikkepott til alt er godt blandet. Det skal fremdeles være en ganske luftig røre.

6

Finn frem en springform på 24-26 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen og smør den på kantene. Fordel røren jevnt utover i formen.

7

Stek bunnen ved 200 grader i 15-20 minutter, til kaken er gjennomstekt. Sett den til avkjøling på en rist, mens den fortsatt er i formen.

Dalgona kaffekrem
8

Kok opp vann og bland sammen med sukker og pulverkaffe. Pisk til det blir en lys og fyldig krem. La kremen kjøle seg helt ned, gjerne i kjøleskapet.

Dalgonakaffekrem

Iskaken
9

Pisk Gryr-fløten stiv. Bland den piskede kremen forsiktig med den nedkjølte kondenserte melka. Bland inn en del av den nedkjølte kaffekremen og smak på kremen. Ha i mer kaffekrem om du vil ha mer kaffesmak på iskaken.

Pisket krem

10

Du kan gjerne blande inn litt irish cream syrup hvis du vil ha den søte smaken det gir. Her i huset er den veldig populær i kaffe, men dette kan fint droppes.

11

Finn fram formen med kakebunnen i. Klipp til et par brede strimler med bakepapir og fest rundt kanten av formen. Hell den flytende iskremen over bunnen. Sett formen i fryseren, helst til dagen etter. Den kan også stå i flere dager.

Iskrem og bunn til iskake

12

Rett før servering tar du opp iskaken fra fryseren, tar den forsiktig ut av formen og setter den på et fat. Pynt den med friske bær og ellers det du ønsker. Server straks og nyt!

Tips: iskaken kler også veldig godt smaker av sjokolade og salt karamell 😉

Iskake uten melk

Ingredienser

Søtkondensert soya
 2 liter Alpro Soya Original
 200 g sukker
Bunnen
 3 eggehviter
 150 g sukker
 1 ts vaniljesukker
 1 ts bakepulver
 150 g salte peanøtter
 75 g Ritz-kjeks
Dalgona kaffekrem
 2 ss kokende vann
 2 ss sukker
 2 ss pulverkaffe
Resten av iskrem-ingrediensene
 1,20 dl Gryr Til Matlaging
 0,50 ss irish cream syrup(optional)

Fremgangsmåte

Søtkondensert soya
1

Iskake uten melk er ikke vanskelig å lage, men det er noen steg du må gjennom før du er klar til å blande sammen iskremen. Først bør du lage den søtkondenserte soyaen. Ta fram 2 liter Alpro Soya Original.

kondesere soyamelk

2

Hell soyadrikken i en stor kasserolle og bland inn sukkeret. Kok opp under omrøring, og skru deretter ned plata til lavere temperatur. La soyaen stå uten lokk til mye av vannet har kokt bort og mengden er redusert til ca 1/3 av den opprinnelige mengden (altså ca 6-7 dl).

Du kan gjøre dette på to måter. Enten skrur du ned plata så mye at soyadrikken bare såvidt koker. Da tar det flere timer, men du kan da gjøre andre ting mens soyaen kondenserer seg selv. Du bare rører litt innimellom for å sikre at soyaen ikke svir i bunnen. Husk: ikke fjern snerken som danner seg på toppen, bare rør den inn igjen. Jo mindre væske det er i kasserollen, jo mer vil det koke, så på slutten må du enten røre oftere eller skru ned temperaturen mer.

Alternativet er å la soyaen koke litt kraftigere på middels temperatur mens du rører konstant for at den ikke skal svi seg. Da kan du klare å redusere soyaen på ca en time. Men vær forsiktig, du må virkelig røre hele tiden for at det ikke skal svi i bunnen!

3

Når soyaen er redusert nok (hell den over i et litermål og sjekk at den er ca 6-7 dl), lar du den kjøle seg helt ned, først i romtemperatur og så i kjøleskapet til den er helt kald. Den vil tykne enda mer når den er kald.

ferdig kondensert soyamelk

Bunnen
4

Sett stekovnen på 200 grader (over- og undervarme). Pisk eggehviter og sukker i en bolle og pisk til det blir en stiv marengs. Mot slutten av pisketiden tilsetter du vaniljesukker og bakepulver.

5

Knus Ritz-kjeksen i en blender til en ganske jevn masse. Det gjør ikke noe at det fortsatt er noen litt større biter. Grovhakk peanøttene. Ha kjekssmulene og peanøttene i marengsen og bland forsiktig sammen med en slikkepott til alt er godt blandet. Det skal fremdeles være en ganske luftig røre.

6

Finn frem en springform på 24-26 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen og smør den på kantene. Fordel røren jevnt utover i formen.

7

Stek bunnen ved 200 grader i 15-20 minutter, til kaken er gjennomstekt. Sett den til avkjøling på en rist, mens den fortsatt er i formen.

Dalgona kaffekrem
8

Kok opp vann og bland sammen med sukker og pulverkaffe. Pisk til det blir en lys og fyldig krem. La kremen kjøle seg helt ned, gjerne i kjøleskapet.

Dalgonakaffekrem

Iskaken
9

Pisk Gryr-fløten stiv. Bland den piskede kremen forsiktig med den nedkjølte kondenserte melka. Bland inn en del av den nedkjølte kaffekremen og smak på kremen. Ha i mer kaffekrem om du vil ha mer kaffesmak på iskaken.

Pisket krem

10

Du kan gjerne blande inn litt irish cream syrup hvis du vil ha den søte smaken det gir. Her i huset er den veldig populær i kaffe, men dette kan fint droppes.

11

Finn fram formen med kakebunnen i. Klipp til et par brede strimler med bakepapir og fest rundt kanten av formen. Hell den flytende iskremen over bunnen. Sett formen i fryseren, helst til dagen etter. Den kan også stå i flere dager.

Iskrem og bunn til iskake

12

Rett før servering tar du opp iskaken fra fryseren, tar den forsiktig ut av formen og setter den på et fat. Pynt den med friske bær og ellers det du ønsker. Server straks og nyt!

Tips: iskaken kler også veldig godt smaker av sjokolade og salt karamell 😉

Iskake uten melk

Iskake uten melk (Dalgona-iskake)