Velg det du vil skrive ut:

Eltefritt grytebrød

Antall1 porsjonTidsbruk (ca)10 timer

Eltefritt grytebrød er utrolig godt og så enkelt å lage. Denne oppskriften har vi brukt i mange år og brødet blir like bra hver gang.

Eltefritt grytebrød er verdens beste og enkleste brød.

 500 g hvetemel
 4,20 dl kaldt vann
 1 klump fersk gjær (en klump er ca like stor som en ert)
 1 ts salt
 solsikkekjerner (til pynt)
 grovt rugmel (til å strø i bunnen av gryta)
1

Finn fram en stor bolle, ha i det kalde vannet og visp gjærklumpen ut i vannet. Ha i mel og salt og bland alt raskt sammen med en sleiv. Deigen skal ikke eltes. Dekk bollen med en tallerken eller lignende og sett deigen til heving over natta eller minst 8 timer.

2

Etter at deigen har hevd lenge nok, bretter du deigen noen ganger med en sleiv i bollen så den faller litt sammen. La den deretter heve en eller to timer til.

3

Sett en tom støpejernsgryte på nederste rille i kald ovn og varm opp ovnen til 240 grader (eller det meste ovnen din går på). Ta deretter gryta ut av ovnen. Vær forsiktig, dette er varmt!

4

Dryss litt grovt rugmel i gryta og velt deigen over i gryta. Strø eventuelt over noen solsikkekjerner til pynt før du setter lokket på og setter gryta inn i ovnen igjen.

5

Stek brødet i ca 30 minutter. Ta av lokket (husk gryteklut!) og stek i ca 10 minutter til. Dette gir den sprø skorpen.

6

Ta ut brødet og velv det over på en rist til avkjøling. Du kan sjekke om brødet er ferdigstekt ved å banke lett på undersiden. Dersom det er gjennomstekt skal du høre en hul lyd.

Ferskt eltefritt grytebrød passer til alt: frokost, lunsj eller som tilbehør til et koldtbord eller en middag. Det er så enkelt at du kan lage det til hverdags og så godt at du kan servere det til fest!