Donuts uten melk med hjertefasong passer perfekt til en spesiell anledning - eller når man bare vil kose seg litt ekstra.
Denne oppskriften er inspirert av Ida Gran Jansen sin fantastiske donut-oppskrift. Vi ønsket å gjenskape smaken og konsistensen uten å ha i melk eller melkeprodukter og vi synes resultatet ble veldig bra. Donutsene ble akkurat så myke og luftige som de skal være og smakte supergodt.
Vi brukte to størrelser av pepperkakeformer for å få hjertefasongen. De små hjertene som ble stukket ut fra midten ble til søte bonus-donuts. Med våre former fikk vi 16 store donuts og litt over 20 små donuts.
Til donuts uten melk trenger du melkefrie alternativer til helmelk, margarin, kokesjokolade og fløte. Vi brukte "Gryr havredrikk fyldig naturell" som erstatning til helmelk, margarinen blå "Melange uten melk, salt og soya", Coop sin melkefrie mørke kokesjokolade (46 %) og Gryr Til Matlaging som erstatning til fløte.

Donuts uten melk lages ved å først varme opp melke-alternativet til det er lunkent. Smelt den melkefrie margarinen og ha i vannet slik at blandingen blir lunken. I en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok har du i hvetemel, sukker, tørrgjær, kardemomme, salt, sitronsaft, egg og de lunkne væskeblandingene. Elt deigen i 15-20 minutter.
Ha den over på benken og elt den litt for hånd også. Ha litt olje på den hvis den er klissete, unngå å ha mer mel i deigen. Ha deigen tilbake i bollen og dekk den til. Hev deigen til den har doblet seg i størrelse, det tar litt mindre enn en time.
Velt deigen ut på en melet kjøkkenbenk. Kjevle den litt ut til en tykk leiv, ca 1 cm tykk.
Trykk ut donuts med de formene du vil. Vi brukte to størrelser av pepperkakeformer for å få hjertefasongen.
Dryss litt hvetemel på et stekebrett med bakepapir og legg de ferdigtrykkete donutsene på brettet. Dekk til med et håndkle og etterhev i ca. en time.
Varm opp frityrolje i en stor kjele til ca 170 grader. Friter donutsene, noen få om gangen, til de er gyldne på hver side. Legg de på et kjøkkenpapir så de får renne av seg.
Hakk kokesjokoladen i små biter og ha den i en skål sammen med bittelitt salt.
Varm opp det melkefrie fløtealternativet og hell den over sjokoladen. La det stå i ca. to minutter før du rører blandingen sammen. Sjokoladeglasuren blir da blank. Dytt donutsene i glasuren på den ene siden og legg dem på et brett med bakepapir.
Lag melisglasur ved å blande melis og litt vann blandet med sitronsaft. For å få rosa farge tilsetter du litt gelefarge eller konditorfarge. Dypp donutsene i glasuren og legg dem til avrenning.
Dersom du vil, kan du pynte dem med litt strøssel. Da må du gjøre det før glasuren stivner.
Server donutsene med en kopp kaffe og forvent applaus!
Ingredienser
Fremgangsmåte
Donuts uten melk lages ved å først varme opp melke-alternativet til det er lunkent. Smelt den melkefrie margarinen og ha i vannet slik at blandingen blir lunken. I en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok har du i hvetemel, sukker, tørrgjær, kardemomme, salt, sitronsaft, egg og de lunkne væskeblandingene. Elt deigen i 15-20 minutter.
Ha den over på benken og elt den litt for hånd også. Ha litt olje på den hvis den er klissete, unngå å ha mer mel i deigen. Ha deigen tilbake i bollen og dekk den til. Hev deigen til den har doblet seg i størrelse, det tar litt mindre enn en time.
Velt deigen ut på en melet kjøkkenbenk. Kjevle den litt ut til en tykk leiv, ca 1 cm tykk.
Trykk ut donuts med de formene du vil. Vi brukte to størrelser av pepperkakeformer for å få hjertefasongen.
Dryss litt hvetemel på et stekebrett med bakepapir og legg de ferdigtrykkete donutsene på brettet. Dekk til med et håndkle og etterhev i ca. en time.
Varm opp frityrolje i en stor kjele til ca 170 grader. Friter donutsene, noen få om gangen, til de er gyldne på hver side. Legg de på et kjøkkenpapir så de får renne av seg.
Hakk kokesjokoladen i små biter og ha den i en skål sammen med bittelitt salt.
Varm opp det melkefrie fløtealternativet og hell den over sjokoladen. La det stå i ca. to minutter før du rører blandingen sammen. Sjokoladeglasuren blir da blank. Dytt donutsene i glasuren på den ene siden og legg dem på et brett med bakepapir.
Lag melisglasur ved å blande melis og litt vann blandet med sitronsaft. For å få rosa farge tilsetter du litt gelefarge eller konditorfarge. Dypp donutsene i glasuren og legg dem til avrenning.
Dersom du vil, kan du pynte dem med litt strøssel. Da må du gjøre det før glasuren stivner.
Server donutsene med en kopp kaffe og forvent applaus!