Melkefrie «kremfløter» finnes det flere av. Men hvilke piskes best til krem? Hva inneholder de forskjellige? Og hvilke smaker best? Umelk har testet.

Kremfløten er kanskje et av de viktigste produktene vi får fra kua. Den kan brukes i en mengde kaker og desserter og er helt uunnværlig i festlige lag. 

Det har ikke alltid vært lett å få tak i melkefrie alternativer til kremfløte. Nå finnes det heldigvis flere, noe som gjør hverdagen (og ikke minst festen) til en melkeallergiker betydelig bedre. Visste du at de melkefrie alternativene til kremfløte uåpnet står seg mye lenger enn kremfløte fra kua? De melkefrie variantene blir ikke sure over tid, slik kufløten blir.

Ekte kremfløte kan piskes til en fyldig, myk eller helt stiv krem og den smaker deilig. Men hvordan er det med de melkefrie alternativene? Finnes det gode melkefrie «kremfløter»? Har de de samme egenskapene som kremfløte fra kua? Og hva inneholder egentlig disse fløtealternativene?

Nå som sommeren nærmer seg og hyppigheten av festlige kremkaker og desserter øker, syntes vi det var på sin plass å lage en oversikt over «kremfløter» uten melk. Nedenfor finner du to tester vi gjorde, en av piskbare melkefrie «kremfløter» og en av melkefrie «kremfløter» på boks. 

Oppdatert 28. januar 2021: vi har nå også inkludert vår vurdering av den piskbare melkefrie kremfløten fra Oatly, som kom høsten 2020. 

 

Test av piskbare melkefrie «kremfløter»

Vi har gjort en systematisk vurdering av piskbare melkefrie alternativer til kremfløte som vi fant i dagligvarebutikker og nettbutikker. Test-kriteriene vi vurderte er:

 • Piskeegenskaper 
 • Smak
 • Konsistens
 • Tilgjengelighet
 • Pris

Vi brukte 1 dl av hver fløteerstatning og pisket alle i tre minutter på medium hastighet i kjøkkenmaskin med visp. Bollen ble rengjort og nedkjølt mellom hver pisking. Nedenfor finner du våre konklusjoner og hvilke vurderinger vi baserte dem på. NB: Smak vil alltid variere fra person til person, og vurderingen vår baserer seg på et svært begrenset smakspanel.

Gryr Til Matlaging (Sunniva/Tine) – terningkast 5

Innhold

Vann, 21% fullherdet kokosolje, 5% fullherdet rapsolje, maltodekstrin, glukosesirup, emulgator (e472e), stabilisator (e410, e420, e435, e464), surhetsregulerende middel (e331), aroma.

Allergener: ingen. Produktet kan inneholde spor av melk, da det er produsert i samme lokale som matvarer med melk.

Testresultater

Gryr Til Matlaging er et av de to alternativene til kremfløte som vi syntes var aller best. Kremen får en god femmer sammenlagt:

 • Piskeegenskaper: 6
 • Smak: 5
 • Konsistens: 5
 • Tilgjengelighet: 5
 • Pris: 5
Gryr Til Matlaging kan piskes til en fast og stiv krem.

Vurderingsgrunnlag

Piskeegenskaper: Dette var helt klart den av de fire melkefrie kremfløte-alternativene som var lettest å piske helt stiv. Ønsker du en mykere krem, pisker du den bare over litt kortere tid.

Smak: Vi synes dette melkefrie alternativet til kremfløte har en nøytral og mild smak. Vi kjenner ingen bismak, men man kan ane et svakt hint av kokos. Det er ingen søtningsstoffer tilsatt kremen. Når du pisker krem til kaker eller desserter, bør du derfor tilsette litt melis, sukker eller vaniljesukker for å få den så søt som du vil ha den. 

Konsistens: Pisket Gryr Til Matlaging har en kremete og fin konsistens. Men kremen kan få litt skum-aktig konsistens når den står en liten stund. Trikset vårt er å først piske den og la den stå litt og deretter røre den litt til den blir silkemyk igjen. Så bruker du den slik du har tenkt. Den vil da stå seg fint og holde både fasong og konsistens i mange dager i kjøleskapet. 

Tilgjengelighet: Gryr Til Matlaging får du hos Coop Obs, Mega og Extra. I tillegg kan du ofte finne den på disse: Rema 1000, Coop Prix, Joker, SPAR, Meny og Bunnpris (om du ikke finner den på din lokale butikk, kan du be om at den tas inn). Du kan også kjøpe den på nettet på meny.no, spar.no og matlevering.coop.no.

Pris: 24,50 kr for 3 dl. Det vil si en literspris på 81,67 kroner (på meny.no, 28.01.2021). Dette er den nest billigste av de melkefrie kremfløte-alternativene.

Totalt: Gryr Til Matlaging ender opp som et av de aller beste melkefrie alternativene til kremfløte som vi har prøvd. Vi digger smaken og setter stor pris på at vi kan stole på at kremen blir ordentlig stiv. Vi er så glade for at Gryr finnes!

Melkefrie kremfløter: Gryr Til Matlaging
1 dl Gryr Til Matlaging blir til ca 5 dl ferdigpisket krem.

iMat Visp (Oatly) – terningkast 5

Innhold

Vatten, fullhärdad kokos- och rapsolja, havrebas (havre, vatten), maltodextrin, emulgeringsmedel (e472e, e435), salt, surhetsreglerande medel (e331), stabiliseringsmedel (e464, e418), färgämne (betakaroten).

Allergener: GLUTEN (mer info her)

Testresultater

Oatly iMat Visp er et svært godt alternativ til kremfløte, som også får en god femmer av oss totalt. Den er litt vanskeligere å få tak i enn Gryr, men er til gjengjeld billigere, og de to havner på delt førsteplass:

 • Piskeegenskaper – 5
 • Smak – 5
 • Konsistens – 6
 • Tilgjengelighet – 4
 • Pris – 6

Vurderingsgrunnlag

Piskeegenskaper: Denne melkefrie kremfløten kan piskes til en ganske stiv krem, selv om Gryr-fløten kan bli enda stivere.

Smak: Vi synes Oatly-kremen har en veldig god smak, særlig etter å ha tilsatt litt søtning som melis, sukker eller vaniljesukker. Da synes vi den er veldig nær smaken av ku-kremfløte. Dersom man ikke tilsetter søtningsstoff, kan man kjenne at den smaker litt havre. 

Konsistens: Denne fløten får en veldig fin og kremete konsistens etter pisking. Den er kanskje det alternativet som minner mest om ku-kremfløte når det gjelder konsistens.

Tilgjengelighet: iMat Visp ligger frivillig listet i Spar, Joker og Bunnpris og skal være tilgjengelig i alle Meny-butikker. Du kan også kjøpe den på nettet på meny.no.

Pris: 17,20 for 2,5 dl. Det vil si en literpris på 68,80 kr (på meny.no 28.01.2021). Dette er den aller billigste av de melkefrie kremfløte-alternativene.

Totalt: Oatly ender opp som et av de to aller beste melkefrie alternativene til kremfløte, og vi bruker gjerne denne til kakene vi skal lage framover. Det er veldig gledelig med enda et dugelig kremfløte-alternativ!

Oatly iMat Visp melkefri kremfløte
Ferdig vispet krem fra Oatly iMat Visp

Cuisine Soya piskbar (Alpro) – terningkast 4

Innhold

Vann, vegetabilske oljer og fett (fullherdet palmekjerneolje, palmeolje, palmekjerneolje), maltodekstrin, sukker, avskallede Soyabønner (2%), emulgatorer (sukroseestere av fettsyrer, melkesyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer), havsalt, aroma.

Allergener: SOYA.

Testresultater

Alpro Cuisine Soya fungerer også veldig bra som alternativ til kremfløte. Samlet får den en sterk firer:

 • Piskeegenskaper – 4
 • Smak – 5
 • Konsistens – 4
 • Tilgjengelighet – 4
 • Pris – 4
Alpro Cuisine soya slik den ser ut når den er ferdigpisket.
Alpro Cuisine soya kan piskes til en luftig krem.

Vurderingsgrunnlag

Piskeegenskaper: Dette alternativet til kremfløte lar seg piske til en myk og luftig krem. Den blir ikke like fast og stiv som Gryr-fløten kan bli. Dersom du lager noe der det er essensielt at kremen blir ordentlig stiv, vil vi anbefale at du bruker Gryr Til Matlaging i stedet.

Smak: Dette melkefrie alternativet til kremfløte har en søt og mild smak. Kremen smaker litt soya, så hvis du ikke liker soyasmak i det hele tatt, bør du unngå denne. Men de fleste vil nok synes at smaken er veldig god. Kremen er tilsatt søtningsstoffer så du trenger ikke å tilsette sukker eller lignende når du pisker den.

Konsistens: Soya-kremen har en luftig konsistens. Den er litt mindre kremete enn Gryr, Oatly og Schlagfix sine alternativer, og vil kjennes litt mer som små bobler og vann på tunga. Dette gjør også at den ikke holder fasongen like lenge som Gryr, Oatly og Schlagfix gjør.

Tilgjengelighet: Cuisine Soya piskbar finner du blant annet i de største Meny-butikkene. Den er valgfri vare i sortimentet hos Joker, Kiwi og Spar/Eurospar samt hos Prix, Obs, Mega, Extra og Matkroken. Du kan også kjøpe den på nettet på meny.no.

Pris: 29,90 for 2,5 dl. Det vil si en literpris på 119,60 kroner (på meny.no, 28.01.2021).

Totalt: Alpro Cuisine Soya ender opp på en delt tredjeplass som en smakfull kremfløte-erstatning som du også finner i en del dagligvarebutikker.

Melkefrie kremfløter: Alpro Cuisine soya
1 dl Alpro Cuisine soya blir til ca 5 dl ferdigpisket krem.

Schlagfix søtet – terningkast 4

Innhold

Vann, hydrogenert palmekjerneolje (15%), sukker (13%), maltodextrin (av mais), glukosesirup (av mais), stabilisator (stivelse, polysorbat60 (E435), natriumcitrat (E331), hydroxypropylmethylcellulose (E464), cellulose (E460), carboxymethylcellulose (E466), natriumphosphate (E339), emulgator (natriumstearoyl-2-lactylat (E481)), mono- og diglycerider (E471), polyglycerinester (E475), salt, aroma.

Allergener: ingen.

Testresultater

Schlagfix er også et godt alternativ til kremfløte, som får en sterk firer totalt:

 • Piskeegenskaper – 5
 • Smak – 5
 • Konsistens – 5
 • Tilgjengelighet – 3
 • Pris – 4

Vurderingsgrunnlag

Piskeegenskaper: Dette alternativet til kremfløte lar seg piske til en nokså stiv krem. Den blir ikke fullt så fast og stiv som Gryr-fløten kan bli, men litt fastere enn Soya-kremen.

Smak: Schlagfix i søtet variant smaker veldig søtt og de fleste barn vil nok elske den. For noen (voksne i hvert fall) kan den nok bli litt i søteste laget. Vi kjenner ingen bismak. Bruker du denne trenger du definitivt ikke tilsette sukker eller annet søtningsstoff! Merk at det også finnes en Schlagfix-variant som er usøtet og som også piskes til krem. Da kan du justere hvor søt du vil ha kremen.  

Konsistens: Schlagfix har en ganske kremete konsistens og holder fasongen fint et par dager i kjøleskapet. 

Tilgjengelighet: Schlagfix-kremen kan du finne i noen dagligvarebutikker, som Coop mega eller Coop obs, og du kan kjøpe den på nettet på allergimat.no.

Pris: 20 kr for 2 dl. Det vil si en literpris på 100 kroner (på allergimat.no, 28.01.2021). 

Totalt: Schagfix-fløten havner på en delt tredjeplass som et piskbart og smakfullt alternativ til kremfløte. 

Melkefrie kremfløter: Schlagfix
1 dl Schlagfix blir til ca 5 dl ferdigpisket krem.

Rice Whip (Soyatoo) – terningkast 1

Innhold

Risdrikk (vann, ris sirup, ris-stivelse, rismel, 75%), hydrogenert vegetabilsk fett 12%, sukrose, emulgator: monodiglyserid av fettsyrer (vegetabilsk), fortykningsmiddel (cellulose, naturiumalginat), surhetsregulerendemiddel: kaliumfosfat, mononatriumsitrat, salt, vegetabilske aroma.

Allergener: ingen.

Testresultater

Vi fikk ikke til å piske Soyatoo Rice Whip til krem. Vi synes heller ikke den smakte godt. Fra oss får den en ener.

 • Piskeegenskaper – 1
 • Konsistens – 1
 • Smak – 1
 • Tilgjengelighet – 1
 • Pris – 1
Soyatoo Rice Whip lar seg ikke piske til krem, er vår erfaring.

Vurderingsgrunnlag

Piskeegenskaper: Vi har kjøpt denne tidligere og fikk da ostekaken ødelagt. Da trodde vi at den ikke hadde stått kaldt lenge nok før pisking. Det står også på pakken at den må ristes før bruk. Vi gjorde alt riktig denne gangen, men det ble likevel ingen krem av fløten. Men vi var kanskje veldig uheldige, så hvis det er andre som har gode erfaringer med denne, send oss gjerne en melding.

Smak: Vi synes uansett at denne fløte-erstatningen smakte som papp. 

Konsistens: Hos oss ble dette en guggete grå suppe som dessverre gikk rett i søpla.

Tilgjengelighet: Soyatoo Rice Whip finner du ikke i vanlige dagligvarebutikker, men du kan kjøpe den på nettet på kinsarvik.no.

Pris: 55 kr for 3 dl. Det vil si en literpris på 183,33 kroner (på kinsarvik.no, 28.01.2021). Dette er den dyreste av de piskbare alternativene.

Totalt: Vi synes ikke dette er et godt alternativ til kremfløte.

Melkefrie kremfløter: Rice whip
1 dl rice whip kan piskes til ca 2 dl, men resultatet kan etter våre erfaringer ikke brukes som krem.

Test av melkefrie kremfløter på boks

Vi testet også tre melkefrie kremfløter på boks. Testkriteriene vi brukte da var:

 • smak
 • konsistens
 • holdbarhet
 • tilgjengelighet
 • pris

Resultatene finner du nedenfor.

Melkefri krem på boks

Schlagfix – terningkast 3

Innhold

Vann, palmeolje RSPO (herdet) 15%, sukker 10%, dextrose, drivmiddel: lattergass, glukosesirup, fuktighetsbevarende middel (sorbitol), emulgator (mono- og diacetyl vinsyreester av mono- og diglycerider av spisefettsyrer), polysorbat 60, stabilisator (hydroxypropylmethylcellulose, stivelse, salt, aroma.

Allergener: ingen.

Testresultater

Av de tre smakte Schlagfix definitivt best og det var også den billigste. Den ender opp med en treer totalt:

 • smak – 4
 • konsistens – 3
 • holdbarhet – 2
 • tilgjengelighet – 1
 • pris – 3

Rice whip (Soyatoo) – terningkast 1

Innhold

Risdrikk (vann, ris sirup, ris-stivelse, rismel,), kokosfett, maltodektrin fra ris, vinsyre, fortykningsmiddel: (sjøtangekstrakt, gummi arabikum,) havsalt, dinitrogenoksid.

Allergener: ingen.

Testresultater

Rice whip var bare fæl. En ener totalt:

 • smak – 1
 • konsistens – 2
 • holdbarhet – 1
 • tilgjengelighet – 1
 • pris – 1

Soya whip (Soyatoo) – terningkast 1

Innhold

SOYAdrikk (vann, SOYAbønner (74%,)), kokosfett 5%, palmesmør 5%, sukkerroersirup, maltodektrin fra mais, vinsyre, fortykningsmiddel: (sjøtang ekstrakt,) havsalt, naturlig vaniljeekstrakt, dinitrogenoksid.

Allergener: SOYA.

Testresultater

Soya whip smakte hakket bedre enn Rice whip, men ikke så mye at det ga utslag på terningkastet… Den får også en klar ener sammenlagt:

 • smak – 1
 • konsistens – 2
 • holdbarhet – 1
 • tilgjengelighet – 1
 • pris – 1

Vurderingsgrunnlag – melkefrie kremfløter på boks

Smak: av de tre smakte Schlagfix best, men vi synes den var litt i overkant søt på smak. Begge kremene fra Soyatoo hadde en vond bismak. Rice whip smakte aller vondest.

Konsistens: konsistensen på alle tre var nokså skummete. Schlagfix var den mest kremete av dem.

Fargen på de tre kremfløte-erstatningene varierer fra kritthvit til mer gulgrå.

Holdbarhet av fasong og produkt: En stor ulempe med sprayboksene er at kremfasongen holder seg så kort tid etter du har sprayet kremen (det gjelder forøvrig også varianten som er laget på kufløte). Du bør derfor vente til rett før servering med å sprute krem på kaken/desserten. Schlagfix-kremen holder seg litt lenger enn de to andre. At holdbarheten til produktet er så kort trekker også ned: etter åpning av sprayboksene bør kremen brukes innen en uke. (Krem på boks som er laget på kufløte står seg like lenge etter åpning som før åpning.)

Kremen faller sammen etter kort tid (fra mellom noen minutter til en time). Dette bildet er tatt etter at kremdottene har stått i kjøleskapet over natta. Da har kremene skrumpet skikkelig inn.

Tilgjengelighet: Ingen av kremboksene er tilgjengelige i vanlige dagligvarebutikker. Du kan kjøpe dem på nettet (Schlagfix: allergimat.no, Soyatoo: kinsarvik.no).

Pris: Schlagfix: 37 kr for 2 dl, Soyatoo Rice Whip: 55 kr for 2,5 dl, Soyatoo Soya Whip: 55 kr for 2,5 dl (allergimat.no og kinsarvik.no 28.01.2021). Dette er dyrt for en krem som kun står seg en uke etter åpning.

Totalt: Rice whip og Soya whip fra Soyatoo får begge en ener totalt av oss, mens Schlagfix ender opp med å få en treer (vi ga den først en toer, men har oppjustert det da den tross alt funker til for eksempel kakao som du skal drikke umiddelbart). Den smakte best og er også litt billigere enn de andre to. Men alle tre har en litt skummete konsistens, de finnes ikke i vanlige dagligvarebutikker og er dyrere enn de du pisker selv. Holdbarheten av særlig fasongen er ogsså kort.

Konklusjon på testen av melkefrie kremfløter

Av piskbare melkefrie «kremfløter» kom Gryr Til Matlaging og Oatly iMat Visp best ut på delt førsteplass, Soya og Schlagfix endte på delt tredjeplass som gode alternativer, mens Soyatoo Rice Whip floppet helt for oss og vi kan derfor ikke anbefale denne.

Melkefrie kremfløter

Oatly iMat Visp melkefri kremfløte

Vi anbefaler heller ikke de melkefrie variantene på sprayboks. Må du ha en, er Schlagfix sin variant den som smaker best og er billigst.

Gryr Til Matlaging og Oatly iMat Visp inneholder ikke palmeolje

Vi vil også nevne at selv om Alpro og Schlagfix sine piskbare kremfløte-alternativer kom ganske bra ut i testen av smak og egenskaper, inneholder begge disse produktene palmeolje. Den piskbare Soyatoo Rice Whip har ikke spesifisert i innholdsfortegnelsen hvilken type olje/fett de bruker, og vi kan derfor heller ikke utelukke at de bruker palmeolje. Av sprayboks-kremene inneholder Schlagfix og Soya whip palmeolje.

Palmeolje er ikke bra for verken helse eller klode. Vi vil derfor gi en ekstra tommel opp til Gryr og Oatly som ikke bruker palmeolje i kremfløte-alternativet sitt.

Hva med kokosmelk?

Kokosmelk ble ikke offisielt med i testen denne gangen. Vi prøvde riktignok å piske kokosmelk, men endte opp med en kornete masse og ikke krem (se bildet under). Vi lot da først boksen (merke Santa Maria) stå flere dager i kjøleskapet og brukte den øverste delen som hadde blitt til et tykt lag. Dette pisket vi godt og lenge, men altså uten vellykket resultat. 

Et forsøk på å piske kokosmelk…

På nettet kan vi se at flere har gode erfaringer med å piske krem fra kokosmelk, men også at andre har samme erfaring som oss. Kanskje det er litt tilfeldig om det fungerer eller ikke? Har du gode erfaringer og tips, må du gjerne dele dem med oss

Vi liker uansett at produktet vi skal bruke virker hver gang. Derfor anbefaler vi heller ett av de andre melkefrie kremfløte-alternativene som lar seg lett piske til krem.