I dag bakte jeg et godt, enkelt og saftig matpakkebrød uten melk. Jentungen ble så begeistret for smak og konsistens at jeg tenkte det kunne være greit å dele oppskriften. Brødet er ekstra saftig og egner seg godt til skolemat.

Saftig matpakkebrød uten melk

Ofte har jeg laget brød med mindre gjær som får stå å heve seg lengre. Det gir brødene ekstra god smak, men denne metoden ga heller ikke spesielt mye gjærsmak, selv om jeg brukte en hel pakke gjær på tre brød. Hvis du ikke har fersk gjær, kan du erstatte 50 gram fersk gjær med en pose tørrgjær.

Når det kommer til heving av brød, er det spesielt en ting du bør tenke på… Dersom brødene synker sammen under steking, selv om de så fine ut når du satte dem inn i ovnen, så var brødene sannsynligvis overhevet.

Slik unngår du å overheve brød:

  • Ikke bruk for varmt vann i deigen (jeg bruker kaldt vann i denne oppskriften)
  • Sett brødene i ovnen før de slutter å heve (de trenger ikke stå lengre enn en time)

Med oppskriften på halvgrove brød nedenfor har jeg derimot aldri opplevd at brødene har sunket sammen, selv om de har stått en god stund til heving.

Tips

For å unngå matsvinn bruker jeg å skjære opp brødet i skiver når det har kjølt seg ned, for så å fryse ned i porsjonspakker. Glemmer man å ta opp brød er det superlett å tine skiver i brødristeren. Skolematen kan med fordel smøres på frosne skiver, da holder maten seg bedre. Baker du matpakkebrød uten melk er det også gode muligheter for at det blir spist opp før det kommer i fryseren.

 

VanskelighetsgradEnkel

Ingen ting er så godt som ferskt hjemmelaget brød. Dette halvgrove brødet er saftig og mykt, perfekt for barn som ikke skal ha frø og klumper. Når du baker selv unngår du spor av melk og ekstra tilsatt gluten som ofte butikkbrødene inneholder.

Del

Saftig brød uten melk

Tidsbruk (ca)2 timer

 800 g Hvetemel
 500 g Sammalt hvetemelt, finmalt
 300 g Siktet rugmel
 5 ss Olje Raps/Oliven
 3 ts Salt
 50 g Gjær, fersk
 11 dl Vann
 2 ss Maltekstrakt(valgfritt)
 2 ts Honning(valgfritt)

1

Saftig brød uten melk er lett å lage og går raskt fordi dette ikke krever forheving. Denne oppskriften er til tre brød.

Slik går du fram:
Mål opp kaldt vann og ha i bakebollen. Tilsett gjær, honning og maltekstrakt og rør det godt ut. Ha i oljen.

2

Ha deretter i mel og salt i bakebollen. Bland alt sammen og elt godt i minst 5 minutter.

3

Ha deigen ut på benken og del den i tre like store emner. Form emnene til brød og legg i dem i hver sin smurte stekeform.
(Vi er veldig fornøyd med brødformene til Le Creuset da de slipper brødene lett når de skal ut av formen. Uansett kan det være smart å smøre formene litt før du har i deigen.)

4

Dersom du har dampovn, kan du sette brødene rett i ovnen på brødhevingsprogram i 45 minutter.

Hvis ikke, kan det være lurt å pensle oversiden av brødet med vann, da sprekker ikke deigen så lett under heving og du får en jevnere overflate. Legg et rent kjøkkenhåndkle over formene og sett dem på et lunt sted til heving i 45-60 minutter.

Tips: Fyll kjøkkenvasken med varmt vann og sett en rist over, ha formene på denne og et håndkle over, da blir det fin hevetemperatur for brødene.

5

Stek deretter brødene på 200 grader midt i ovnen i ca 45 minutter til de er ferdigstekte. Hvis brødene ramler rett ut av formene når du snur dem opp ned er det et godt tegn. Du kan også dunke på undersiden av brødet, det skal være en "hul" lyd når brødene er ferdige.

La brødene avkjøle seg på rist. Så er det bare å kose seg med ferskt, hjemmelaget, saftig brød uten melk!

Ingredienser

 800 g Hvetemel
 500 g Sammalt hvetemelt, finmalt
 300 g Siktet rugmel
 5 ss Olje Raps/Oliven
 3 ts Salt
 50 g Gjær, fersk
 11 dl Vann
 2 ss Maltekstrakt(valgfritt)
 2 ts Honning(valgfritt)

Fremgangsmåte

1

Saftig brød uten melk er lett å lage og går raskt fordi dette ikke krever forheving. Denne oppskriften er til tre brød.

Slik går du fram:
Mål opp kaldt vann og ha i bakebollen. Tilsett gjær, honning og maltekstrakt og rør det godt ut. Ha i oljen.

2

Ha deretter i mel og salt i bakebollen. Bland alt sammen og elt godt i minst 5 minutter.

3

Ha deigen ut på benken og del den i tre like store emner. Form emnene til brød og legg i dem i hver sin smurte stekeform.
(Vi er veldig fornøyd med brødformene til Le Creuset da de slipper brødene lett når de skal ut av formen. Uansett kan det være smart å smøre formene litt før du har i deigen.)

4

Dersom du har dampovn, kan du sette brødene rett i ovnen på brødhevingsprogram i 45 minutter.

Hvis ikke, kan det være lurt å pensle oversiden av brødet med vann, da sprekker ikke deigen så lett under heving og du får en jevnere overflate. Legg et rent kjøkkenhåndkle over formene og sett dem på et lunt sted til heving i 45-60 minutter.

Tips: Fyll kjøkkenvasken med varmt vann og sett en rist over, ha formene på denne og et håndkle over, da blir det fin hevetemperatur for brødene.

5

Stek deretter brødene på 200 grader midt i ovnen i ca 45 minutter til de er ferdigstekte. Hvis brødene ramler rett ut av formene når du snur dem opp ned er det et godt tegn. Du kan også dunke på undersiden av brødet, det skal være en "hul" lyd når brødene er ferdige.

La brødene avkjøle seg på rist. Så er det bare å kose seg med ferskt, hjemmelaget, saftig brød uten melk!

Saftig brød uten melk – hjemmelaget melkefritt nistebrød