Når du skal kjøpe mat til en melkeallergiker, må du være sikker på at den er helt trygg å spise. Du kan kun handle melkefri mat. Det betyr at matvarene må være uten melkeproteiner, det er ikke nok at de er laktosefrie. Melkeproteiner kan ikke fjernes fra melk. Derfor må en melkeallergiker unngå alt av melk og melkeprodukter (rømme, fløte, ost, smør, yoghurt osv).

Matvarer som inneholder melk eller melkeprodukter kan merkes på forskjellige måter. Her er det viktigste du må vite for å handle trygg melkefri mat.

Merking av mat som inneholder melk eller melkeprodukter

Butikkene er pålagt å merke matvarer som inneholder melk (og alle andre allergener). Alle allergener skal merkes med uthevet skrift, for eksempel med fet eller kursiv skrift. Det gjør at det er ganske raskt å se på innholdsfortegnelsen om den inneholder noe som ikke tåles.

Men det er mange ord som kan brukes for å merke mat med melk i. I følge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) sine guider (melkeallergi, infohefte for serveringssteder og merkepliktige allergener) er det lov til å merke allergenet «melk» med disse ordene (i alfabetisk rekkefølge):

Cottage cheese, créme fraiche, fetaost, fløte, fløteis, iskrem, kasein, kaseinat, kefir, kjernemelk, kjernemelkpulver, kulturmelk, laktalbumin, laktose, margarin, melk, melkefett, melkesukker, melketørrstoff, melkeprotein, melkeproteinisolat, melkepulver, myse, myseprotein, mysepulver, natriumkaseinat, ost, ostepulver, rømme, skummetmelk, skummetmelkpulver, smør, smørfett, smørolje, tørrmelk, valle (dansk betegnelse på myse), vassle (svensk betegnelse på myse), whey (engelsk betegnelse på myse), yoghurt og yoghurtpulver.

En del av disse er rett og slett melkeprodukter eller meieriprodukter. De lærer du fort å unngå ved melkeallergi. Resten må du pugge, eller sjekke nøyere når de dukker opp.

Vær oppmerksom på at noen bakevarer pensles med melk. Melkesyre og kakaosmør inneholder ikke melk. Alle e-stoffer er også melkefrie. Laktase inneholder ikke melk. Alle typer ren plantemelk (havremelk, soyamelk osv.) er også trygge, så lenge det kun er kumelk det reageres på.

Laktose/melkesukker i mat er ofte smittet av melkeproteiner, og bør derfor unngås av en melkeallergiker. Laktose som ingrediens i medisin er trygg for de fleste melkeallergikere, men den kan også være smittet av spormengder av melkeprotein. Ved alvorlig melkeallergi bør du derfor også unngå laktose i medisin.

Les mer: Hva er melkeallergi?

Spor av melk

Har du sett at maten noen ganger er merket med «kan inneholde spor av melk«?

Merking med ”spor av melk» brukes for å informere deg om at produktet kan inneholde melk eller melkeprodukter, uten at disse inngår som en ingrediens i produktet.

I enkelte tilfeller kan det skje at små mengder melk sitter igjen i produksjonsutstyr som brukes til flere produkter. Av og til er det umulig å unngå en slik forurensing, og dersom bedriften finner spor av melk i maten når de gjør analyser, selv om melk ikke er tilsatt, hender det de merker med «kan inneholde spor av melk».

De aller fleste melkeallergikere tåler spor av melk. Men dersom du skal handle mat til noen som er ekstra allergiske eller forsiktige, må du også unngå de produktene som kan inneholde spor av melk. Vær da obs på at det ikke er lovpålagt å spormerke matvarer!

Les alltid innholdsfortegnelsen – på alt!

Husk å lese innholdsfortegnelsen på alle produkter og matvarer du kjøper – hver gang. Innholdet i et produkt kan endre seg over tid og det du trodde var trygg melkefri mat kan dessverre ha blitt tilsatt melk siden sist du handlet.

Erstatninger til melk og melkeprodukter

Alternativer til melk og melkeprodukter kan være basert på ris, havre, soya, raps, nøtter eller kokosmelk. Det finnes etterhvert ganske mange ulike alternativer, men ikke alle er like gode til alt. På umelk vil vi dele oppskrifter med de alternativene vi har prøvd og som vi synes fungerer.

Les mer: Her handler du melkefritt på nettet

Ønsker du hjelp til å komme i gang med et melkefritt kosthold og tips til en bedre melkefri hverdag, meld deg på nyhetsbrevet vårt her: