Melkeallergi og laktoseintoleranse er ikke det samme! Melkeallergikere kan få kraftige allergiske reaksjoner dersom de får i seg melk – selv om den er laktosefri. En som er allergisk mot melk, må unngå alt av melk og melkeprodukter (smør, ost, fløte, rømme, yoghurt osv.) i kostholdet fullstendig.

Hva skjer ved melkeallergi?

Ved melkeallergi, eller melkeproteinallergi, reagerer kroppen på ett eller flere av proteinene i kumelk og melkeprodukter. Kumelk inneholder mer enn 25 forskjellige proteiner som melkeallergikere kan reagere på. Merk at mange av de samme proteinene du finner i kumelk også finnes i melk fra andre pattedyr som geit, hest og bøffel. Derfor tåles som regel ikke melk fra andre pattedyr heller.

Det finnes primært to typer melkeallergi. Ved den første typen (IgE-mediert allergi) oppfatter immunforsvaret melkeproteinene som fremmede og danner allergi-antistoffer for å nøytralisere dem. Det utløser en allergisk reaksjon. Ved den andre typen melkeallergi (ikke IgE-mediert allergi), reageres det også på melkeproteinene, men her kjenner man så langt ikke til alle mekanismene som gir reaksjonene.

Allergi mot melkeproteiner (melkeallergi) må ikke forveksles med laktoseintoleranse, der det bare er laktosen (melkesukkeret) i melka som ikke tåles.

Les mer: Hva er laktoseintoleranse?

Symptomer

Vanlige symptomer på melkeallergi er kløe, rødhet, utslett, eksem og elveblest. Det er også mange som får magesmerter, diaré og oppkast, mens ved alvorlig allergi blir man tett og får pusteproblemer. De alvorligste tilfellene kan gi blodtrykksfall og anafylaktisk sjokk, som er en alvorlig og livstruende tilstand, men det skjer heldigvis sjelden ved melkeallergi.

Hvilke symptomer som oppstår ved melkeallergi, varierer fra person til person. Noen kan ha lette og ufarlige symptomer, mens andre kan få kraftige allergiske reaksjoner selv ved små mengder melk. Avhengig av type melkeallergi, kan den allergiske reaksjonen skje minutter til timer etter at du har fått i deg noe som inneholder melk.

Merk at melkeallergiske babyer som blir ammet kan reagere dersom mor får i seg kumelk. Kumelksproteiner kan nemlig overføres til barnet gjennom morsmelken og føre til allergiske reaksjoner. Barn som er allergiske mot kumelk kan også utvikle soyaallergi hvis de får større mengder soyaerstatninger i det første leveåret.

Last ned: Symptomsjekklisten

Ta kontakt med lege dersom du mistenker melkeallergi!

Dersom du lurer på om du eller barnet ditt har melkeallergi er det svært viktig at du kontakter legen din, slik at det blir satt i gang utredning.

Ved IgE-mediert allergi, kan antistoffene mot melkeproteiner måles direkte i blodet, slik at det enkelt kan stilles en allergidiagnose. Ved ikke IgE-mediert allergi, er det litt vanskeligere å stille en diagnose. Her kan det være nødvendig å eliminere melkeprodukter i en periode for så å gjenintrodusere dem og følge nøye med på reaksjonene.

Melkeallergi er vanligst hos små barn i alderen 0-3 år. De aller fleste barn med kumelkallergi vokser av seg hele eller deler av allergien sin før de har begynt på skolen, mens noen har det livet ut.

Leve med melkeallergi

Det er ikke mulig å fjerne melkeproteinene fra melka. Derfor må melkeallergikere unngå alt av kumelk og melkeprodukter. Det holder ikke at melkeproduktene er laktosefrie!

Alternativer til melkeprodukter baserer seg på soya, havre, ris, kokos o. l. De aller fleste melkeallergikere må også unngå melk fra geit, hest, bøffel osv. Noen av de som er allergiske mot melkeproteiner er også allergiske mot storfekjøtt.

For å unngå å få i seg mat med melk i, er det viktig å alltid lese varedeklarasjonen nøye når du skal handle mat i butikken.

Les mer: Hvordan handle trygg melkefri mat

Hvis du eller barnet ditt kutter melk, er det viktig å få i seg alle nødvendige næringsstoffene som finnes i kumelk og melkeprodukter på en annen måte. De beste rådene til hvordan du kan balansere et kosthold uten melk vil du få hos en ernæringsfysiolog.

Mer om melkeallergi kan du lese her og her.

På umelk vil alle oppskriftene være helt melkefrie.