Laktoseintoleranse er en intoleranse, ikke en allergi som melkeallergi. Laktoseintoleranse betyr å ha nedsatt evne til å fordøye laktose, som er sukkeret i melken. Det kan være svært ubehagelig for en som er laktoseintolerant å få i seg melk med laktose, men ikke farlig.

Mange med laktoseintoleranse tåler små mengder melk og de kan spise/drikke laktosefrie melkeprodukter. De kan som regel også spise hvitost/gulost da den inneholder minimalt med laktose og går som naturlig laktosefri. Brunost er derimot noe av det mest laktoserike som finnes.

Hva skjer ved laktoseintoleranse?

Laktose er et annet navn for melkesukker, som er karbohydrater i kumelk og i melk fra andre pattedyr. For at melkesukkeret skal kunne tas opp av kroppen, må det spaltes og brytes ned i tynntarmen av et enzym som heter laktase.

Personer som er laktoseintolerante har for små mengder av dette enzymet, slik at evnen til å bryte ned laktose blir nedsatt. Laktose som ikke er fordøyd vil da gå videre til tykktarmen, der bakterier vil bryte ned laktosen i stedet. Når de «spiser» laktosen, produseres det gass.

Symptomer

Vanlige symptomer ved laktoseintoleranse er magesmerter, mye luft i magen, løs avføring og diare. Sjeldnere symptomer er kvalme og oppkast. Symptomene kan opptre fra minutter til timer etter at man har fått i seg laktose.

Terskelen for hvor mye melk eller melkeprodukter man kan få i seg før man reagerer på laktose, varierer fra person til person. Den vil også kunne variere fra dag til dag.

Diagnostisering

Ta kontakt med legen din dersom du lurer på om du eller barnet ditt har laktoseintoleranse! Det er enkelt å teste.

Du kan også observere egne/barnets symptomer etter å ha drukket/spist melkeprodukter med og uten laktose. Det er god grunn til å mistenke laktoseintoleranse dersom brunost eller prim gir mageproblemer, mens hvitost/gulost tåles fint. 

Rundt 70 % av verdens befolkning har laktoseintoleranse, men blant etnisk norske er det bare 1-3 % som har det. Laktoseintoleranse forekommer hyppigst hos eldre barn (over 10-12 år) og voksne, i motsetning til melkeallergi som er mest vanlig blant små barn.

Les mer: Hva er melkeallergi?

Leve med laktoseintoleranse

Har du laktoseintoleranse, trenger du ikke kutte kumelk og melkeprodukter fra kostholdet. Melk og melkeprodukter kan nemlig behandles slik at de blir lakosefrie. For eksempel er det mulig å tilsette laktase i melkeproduktene slik at melkesukkeret blir ferdig spaltet.

Melkeprodukter som er merket «laktosefri» kan altså trygt spises av laktoseintolerante. Mange melkeprodukter finnes nå i laktosefri versjon. En melkeallergiker må derimot unngå alt av melkeprodukter, også de som er laktosefrie!

På umelk.no vil alle oppskriftene være helt melkefrie, så de passer for både melkeallergikere og laktoseintolerante. Er du laktoseintolerant kan du selvsagt erstatte de melkefrie alternativene med laktosefrie melkeprodukter der det er mulig.

Mer om laktoseintoleranse kan du lese her.