I dag bakte jeg et godt enkelt saftig brød. Jentungen ble så begeistret for smak og konsistens at jeg tenkte det kunne være greit å dele oppskriften. Brødet er saftig og egner seg godt til skolemat.

Status på oss

Nå har det vært stille fra oss lenge, det er det flere grunner til.

Konepone har grunnet litt for intens corona hjemmekontor jobbing pådratt seg to visne armer.  Hun kan hverken skrive eller bake. Dette er jo perfekt når vi samtidig renoverte leiligheten, les flyttet alle møblene inn på ett rom, og overlot leiligheten til håndtverkere mens vi dro på ferie. Håndverkerne jobbet i eget tempo, og var aldeles ikke ferdig når vi kom tilbake fra ferie, men dette er slik vi forstår veldig normalt, uansett gjorde det at vi måtte bruke tiden til andre ting enn umelk. Rettere sagt jeg (Torleif) måtte gjøre alt, da Reidun fremeles er ute av drift. Sommeren gikk uten de store innleggene fra oss, bortsett fra en nødvendig is-test som ble til i begeistring over nytt utvalg.

Bake brød

Men nå er det tilbake til hverdag og brødbaking…

Gjær

Ofte har jeg laget brød med mindre gjær som får stå å heve seg lengre. Ofte får disse brødene bedre smak, men denne metoden ga ikke spesiellt mye gjærsmak, selv om jeg brukte en hel pakke gjær. Hvis du ikke har fersk gjær, kan du erstatte 50 gram fersk gjær med en pose tørrgjær.

Heving

Når det kommer til heving av brød… Dersom brødene ser fine ut når du setter de inn i ovnen, men synker sammen under steking, så er brødene sansynligvis overhevet.

Slik unngår du å overheve brød:

  • Ikke bruk for varmt vann i deigen
  • Sett brødene i ovnen før de slutter å heve

Tips

For å unngå matsvinn bruker jeg å skjære opp brødet i skiver når det har kjølt seg ned, for så å fryse ned i porsjonspakker. Glemmer man å ta opp brød er det superlett å tine skiver i brødristeren. Skolematen kan med fordel smøres på frosne skiver, da holder matens seg bedre. Baker du godt enkelt saftig brød er det gode muligheter for at det blir spist opp før det kommer i fryseren.

 

 

VanskelighetsgradEnkel

Ingen ting er så godt som ferskt hjemmelaget brød. Dette halvgrove brødet er saftig og mykt, perfekt for barn som ikke skal ha frø og klumper. Her er det ikke tilsatt ekstra gluten som ofte butikkbrødene er.

Del

Saftig brød uten melk

Tidsbruk (ca)2 timer

 900 g Hvetemel
 500 g Sammalt hvetemelt, finmalt
 340 g Siktet rugmel
 5 ss Olje Raps/Oliven
 3 ts Salt
 50 g Gjær, fersk
 12 dl Vann
 2 ss Maltekstrakt
 2 ts Honning

1

Saftig brød uten melk er lett å lage og går raskt fordi vi kutter ut forheving. Oppskriften er til tre brød,

Slik går du fram:
Bland mel og salt i bakebollen.

2

Rør ut gjær, honning og maltekstrakt i vannet og tilsett oljen.

3

Bland alt sammen i bakebollen og elt godt i minst 5 minutter.

4

Denne fremgangsmåten krever ikke forheving.
Del deigen i tre like store emner.
Form emnene til brød og legg i dem i hver sin stekeform.
Vi er veldig fornøyd med brødformene til Le Creuset da de slipper brødene lett når de skal ut av formen. Uansett kan det være smart å smøre formene litt før du har i deigen.

5

Pensle oversiden av brødet med vann, da sprekker ikke deigen under heving og du får en jevn overflate.
Legg et rent kjøkkenhåndkle over formene og sett dem på et lunt sted til heving i 45-60 minutter.

Tips:
Fyll kjøkkenvasken med varmt vann og sett en rist over, ha formene på denne og et håndkle over, da blir det fin heve temperatur for brødene.

6

Stek brødene, 200 grader midt i ovnen i 45-60 minutter.

Selv bruker vi steketermometer og tar ut brødene når kjærnetemperatur er 99 grader.

Når brødene er ferdig tar du dem ut av ovnen. Ramler de rett ut av formene når du snur dem opp ned er det ett godt tegn. Du kan dunke på undersiden av brødet, er det en "hul" lyd er det også et godt tegn.

La brødene avkjøle seg på rist.

Så er det bare å kose seg med ferskt, hjemmelaget, saftig brød uten melk.

Ingredienser

 900 g Hvetemel
 500 g Sammalt hvetemelt, finmalt
 340 g Siktet rugmel
 5 ss Olje Raps/Oliven
 3 ts Salt
 50 g Gjær, fersk
 12 dl Vann
 2 ss Maltekstrakt
 2 ts Honning

Fremgangsmåte

1

Saftig brød uten melk er lett å lage og går raskt fordi vi kutter ut forheving. Oppskriften er til tre brød,

Slik går du fram:
Bland mel og salt i bakebollen.

2

Rør ut gjær, honning og maltekstrakt i vannet og tilsett oljen.

3

Bland alt sammen i bakebollen og elt godt i minst 5 minutter.

4

Denne fremgangsmåten krever ikke forheving.
Del deigen i tre like store emner.
Form emnene til brød og legg i dem i hver sin stekeform.
Vi er veldig fornøyd med brødformene til Le Creuset da de slipper brødene lett når de skal ut av formen. Uansett kan det være smart å smøre formene litt før du har i deigen.

5

Pensle oversiden av brødet med vann, da sprekker ikke deigen under heving og du får en jevn overflate.
Legg et rent kjøkkenhåndkle over formene og sett dem på et lunt sted til heving i 45-60 minutter.

Tips:
Fyll kjøkkenvasken med varmt vann og sett en rist over, ha formene på denne og et håndkle over, da blir det fin heve temperatur for brødene.

6

Stek brødene, 200 grader midt i ovnen i 45-60 minutter.

Selv bruker vi steketermometer og tar ut brødene når kjærnetemperatur er 99 grader.

Når brødene er ferdig tar du dem ut av ovnen. Ramler de rett ut av formene når du snur dem opp ned er det ett godt tegn. Du kan dunke på undersiden av brødet, er det en "hul" lyd er det også et godt tegn.

La brødene avkjøle seg på rist.

Så er det bare å kose seg med ferskt, hjemmelaget, saftig brød uten melk.

Saftig brød uten melk – hjemmelaget melkefritt nistebrød