Får du gjester som ikke tåler melk og er redd for å gjøre feil? Det er ikke så vanskelig som mange tror! Her er det du må huske på.

Spør hvordan gjesten reagerer på melk

Først og fremst er det viktig å vite på hvilken måte gjesten reagerer på melk. Er det melkeproteinene (melkeallergi) de reagerer på slik at de må unngå all melk? Eller «bare» laktosen/melkesukkeret i melken (laktoseintoleranse), slik at de kan ha laktosefrie produkter? Og tåler gjesten mat som kan inneholde «spor av melk«?

Gjester som ikke tåler laktose (laktoseintoleranse)

Laktoseintoleranse  er det enkleste å ta hensyn til. Det finnes laktosefrie melkeprodukter som melk, fløte, rømme, yoghurt, og i nyere tid også creme fraiche og meierismør, i de fleste dagligvarebutikker.

Laktosefri melk og laktosefrie melkeprodukter kan brukes og smaker som «vanlig» melk og melkeprodukter (laktosefri melk smaker bittelitt søtere enn vanlig melk, men de aller fleste vil ikke merke noen som helst forskjell). Det er derfor enkelt å erstatte melkeproduktene med laktosefrie melkeprodukter i matlagingen.

Å bruke laktosefrie produkter gir deg også noen fordeler! En viktig fordel er at de har mye lengre holdbarhet enn melkeprodukter med laktose. Og selv om det tar litt lengre tid å piske laktosefri kremfløte enn vanlig kremfløte, så er det et stort pluss at den laktosefrie kremfløten holder seg stiv og fin lengre.

Det smarteste og enkleste å gjøre når du får en gjest med laktoseintoleranse er derfor å lage den samme laktosefrie maten til alle gjestene.

Gjester som ikke tåler melk i det hele tatt (melkeallergi)

Får du gjester som ikke tåler melk i det hele tatt (melkeallergi), er det litt flere ting du må tenke på. Husk at du IKKE kan servere noe som inneholder melk eller melkeprodukter. Melkeprodukter vil si meieriprodukter som smør, fløte, rømme, ost, yoghurt med mer, men også melkesjokolade, fløtebasert iskrem og andre produkter der melk eller meieriprodukter inngår som ingrediens.

Det finnes alternativer til de aller fleste melkeproduktene, som i stedet for melk og meieriprodukter baserer seg på havre, soya, ris eller andre melkefrie råvarer. Alternativene til melk og melkeprodukter blir stadig flere og mer nøytrale på smak. Meld deg på nyhetsbrevet vårt om du vil ha tips til produkter som er gode å bruke.

Sjekk innholdsfortegnelsen på matvarene nøye

Når du skal handle matvarer til en gjest som ikke tåler melk er det viktig å sjekke innholdsfortegnelsen nøye!

Dersom gjesten er laktoseintolerant, kan du kun kjøpe melkeprodukter som er merket med «Laktosefri». I tillegg er faste hvite/gule oster naturlig laktosefrie.

Dersom gjesten har melkeallergi, må du unngå alle produkter med melk eller melkeprodukter i (det kan være farlig å gi laktosefri mat til en person med melkeallergi!). Melk kan merkes med mange ulike ord. Se Trygg melkefri mat for ingrediensene du må unngå for å handle melkefritt.

Husk også å sjekke innholdsfortegnelsen nøye på matvarene du har i huset! Det kan være melk i smaksforsterkninger, krydder, sauser og lignende.

Noen tips

 • Bruk olje til å steke mat, smøre former og så videre, i stedet for smør (dersom du ikke har melkefri margarin)
 • Sett gjerne fram olje til brødet. Maten kan fort bli tørr når man fjerner smør og alt med melk i.
 • Majones, aioli, potetsalat og lignende inneholder vanligvis ikke melk (men husk å alltid sjekke innholdsfortegnelsen for sikkerhets skyld!)
 • Alt vegansk er melkefritt!
 • Asiatiske oppskrifter er ofte naturlig melkefrie da det gjerne brukes kokosmelk i stedet for melk/fløte (men sjekk nøye!)
 • Mange melkeallergikere er lei gele, fruktsalat og fruktis som lollipop til dessert. Vil du gjøre en melkeallergiker glad, kan du se etter «fløte»-iskremer uten melk (både bokser og porsjonsvise) som du i hvert fall finner i de litt større dagligvarebutikkene. Merkene Valsoia og Oatly er favorittene her i huset.

Unngå melkesmitte når du lager mat

Det er viktig å unngå at mat med melk smitter over på melkefri mat:

 • Vær sikker på at alle redskaper, fjøler, sleiver, bestikk og så videre er grundig rengjort før bruk
 • Ikke bruk samme redskaper til den melkefrie maten som til mat med melk
 • Pass på å ha god hygiene og vask hendene ofte
 • Ikke legg mat som inneholder melk sammen med melkefri mat
 • Pass på at serveringsbestikket for retter med og uten melk ikke blir blandet underveis i måltidet

Ta heller en telefon for mye!

Er du usikker på om noe tåles, ta heller en telefon for mye enn en for lite. Gjester som ikke tåler melk har ofte gode tips til enkle retter å lage eller god melkefri mat som du kan kjøpe ferdig.

Her finner du våre oppskrifter.