Da vi var i butikken sist, var det helt tomt for hvetemel og gjær. Heldigvis er det ingen problem å bake brød med lite gjær. Trikset er å heve deigen lenge. Lite gjær gjør også smaken på brødet bedre!

Oppskriften finner du nederst i denne saken.

I tillegg til den gode smaken og at du slipper å elte, er det mange fordeler med å bake eltefritt brød:

  • du bruker en gjærmengde på størrelse med en ert
  • du kan bruke det melet du har i skapet (men vi anbefaler at minst halvparten er hvetemel)
  • du bruker kaldt vann
  • det er superenkelt

Du bare visper sammen gjæren med det kalde vannet og rører vannet raskt sammen med mel og litt salt.

Så må deigen stå og heve i minst åtte timer, før du slenger den i en gryte eller form og steker. Det aller beste brødet får du ved å steke det i en gryte som du dekker til den første delen av stekingen. Da blir brødet ekstra saftig, og samtidig blir det sprøtt utenpå når lokket tas av på slutten av steketiden.

Men du kan også fint steke brødet i vanlige brødformer. Godt blir det uansett!

Vi kan ikke få anbefalt denne måten å bake brød på nok. Og nå når det er mangel på mel og gjær i butikkene, er det jo bare enda mer genialt. Det er også supert å kombinere med hjemmekontor, siden brødet lager seg i stor grad helt selv. Vi har i hvert fall eltefrie brød på gang nå!

VanskelighetsgradEnkel

Eltefritt grytebrød er utrolig godt og så enkelt å lage. Denne oppskriften har vi brukt i mange år og brødet blir like bra hver gang.

Steking i gryte gir perfekt skorpe samtidig som brødet blir supersaftig og luftig. Det geniale med eltefritt grytebrød er at det krever så liten innsats. Det går superraskt å lage deigen, men den må heve lenge (det er det som gir den gode smaken og luftige konsistensen). Vi pleier å røre sammen deigen om kvelden når vi vil nyte ferskt brød neste dag.

Eltefritt grytebrød er naturlig uten melk og melkeprodukter, så du trenger ingen erstatninger.

Del

Eltefritt grytebrød er verdens beste og enkleste brød.

Tidsbruk (ca)10 timer

 500 g hvetemel
 4,20 dl kaldt vann
 1 klump fersk gjær (en klump er ca like stor som en ert)
 1 ts salt
 solsikkekjerner (til pynt)
 grovt rugmel (til å strø i bunnen av gryta)

1

Finn fram en stor bolle, ha i det kalde vannet og visp gjærklumpen ut i vannet. Ha i mel og salt og bland alt raskt sammen med en sleiv. Deigen skal ikke eltes. Dekk bollen med en tallerken eller lignende og sett deigen til heving over natta eller minst 8 timer.

2

Etter at deigen har hevd lenge nok, bretter du deigen noen ganger med en sleiv i bollen så den faller litt sammen. La den deretter heve en eller to timer til.

3

Sett en tom støpejernsgryte på nederste rille i kald ovn og varm opp ovnen til 240 grader (eller det meste ovnen din går på). Ta deretter gryta ut av ovnen. Vær forsiktig, dette er varmt!

4

Dryss litt grovt rugmel i gryta og velt deigen over i gryta. Strø eventuelt over noen solsikkekjerner til pynt før du setter lokket på og setter gryta inn i ovnen igjen.

5

Stek brødet i ca 30 minutter. Ta av lokket (husk gryteklut!) og stek i ca 10 minutter til. Dette gir den sprø skorpen.

6

Ta ut brødet og velv det over på en rist til avkjøling. Du kan sjekke om brødet er ferdigstekt ved å banke lett på undersiden. Dersom det er gjennomstekt skal du høre en hul lyd.

Ferskt eltefritt grytebrød passer til alt: frokost, lunsj eller som tilbehør til et koldtbord eller en middag. Det er så enkelt at du kan lage det til hverdags og så godt at du kan servere det til fest!

Ingredienser

 500 g hvetemel
 4,20 dl kaldt vann
 1 klump fersk gjær (en klump er ca like stor som en ert)
 1 ts salt
 solsikkekjerner (til pynt)
 grovt rugmel (til å strø i bunnen av gryta)

Fremgangsmåte

1

Finn fram en stor bolle, ha i det kalde vannet og visp gjærklumpen ut i vannet. Ha i mel og salt og bland alt raskt sammen med en sleiv. Deigen skal ikke eltes. Dekk bollen med en tallerken eller lignende og sett deigen til heving over natta eller minst 8 timer.

2

Etter at deigen har hevd lenge nok, bretter du deigen noen ganger med en sleiv i bollen så den faller litt sammen. La den deretter heve en eller to timer til.

3

Sett en tom støpejernsgryte på nederste rille i kald ovn og varm opp ovnen til 240 grader (eller det meste ovnen din går på). Ta deretter gryta ut av ovnen. Vær forsiktig, dette er varmt!

4

Dryss litt grovt rugmel i gryta og velt deigen over i gryta. Strø eventuelt over noen solsikkekjerner til pynt før du setter lokket på og setter gryta inn i ovnen igjen.

5

Stek brødet i ca 30 minutter. Ta av lokket (husk gryteklut!) og stek i ca 10 minutter til. Dette gir den sprø skorpen.

6

Ta ut brødet og velv det over på en rist til avkjøling. Du kan sjekke om brødet er ferdigstekt ved å banke lett på undersiden. Dersom det er gjennomstekt skal du høre en hul lyd.

Ferskt eltefritt grytebrød passer til alt: frokost, lunsj eller som tilbehør til et koldtbord eller en middag. Det er så enkelt at du kan lage det til hverdags og så godt at du kan servere det til fest!

Eltefritt grytebrød
Slik ser et eltefritt grytebrød ut når du skjærer av det
Melkefritt eltefritt brød